Kievul îndeamnă China să joace ''un rol important'' în găsirea unei soluții la conflictul Ucrainei cu Rusia

  • 21 Martie 2022 18:03
Kievul îndeamnă China să joace ''un rol important'' în găsirea unei soluții la conflictul Ucrainei cu Rusia

Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a îndemnat luni China "să joace un rol important" pentru a găsi o soluție care să pună capăt conflictului Ucrainei cu Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

"De decenii relațiile ucraineano-chineze se bazează pe respect reciproc și înțelegere. Împărtășim poziția Beijingului asupra necesității de a găsi o soluție politică la războiul împotriva Ucrainei și îndemnăm China, în calitate de putere mondială, să joace un rol important în aceste eforturi", a scris ministrul ucrainean Kuleba pe contul său de Twitter, transmite Agerpres.

Responsabilul care conduce echipa de negociatori ucraineni cu Rusia, Mihail Podoliak, i-a cerut deja Chinei, săptămâna trecută, să ia poziție și "să condamne barbaria rusă".

Președintele american Joe Biden a discutat vineri timp de două ore prin videoconferință cu omologul său chinez Xi Jinping, pentru a-i expune "consecințele în cazul în care China ar furniza susținere materială Rusiei", potrivit Casei Albe.

Însă Xi a menținut ambiguitatea, limitându-se să sublinieze că niciun conflict militar nu este în interesul nimănui, potrivit televiziunii chineze.

Duminică, ambasadorul Chinei în SUA a dat asigurări că Beijingul nu furnizează asistență militară Moscovei, fără a preciza dacă această poziție va fi valabilă și în viitor. "Există dezinformarea potrivit căreia China oferă asistență militară Rusiei. O respingem", a declarat Qin Gang la postul CBS.

Totodată, ambasadorul chinez a apărat refuzul Beijingului de a condamna ofensiva armată rusă. "O condamnare nu rezolvă problema. Aș fi surprins dacă Rusia s-ar retrage din cauza condamnărilor", a spus diplomatul.

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, regimul comunist chinez, care împarte cu Rusia profunda ostilitate față de SUA, s-a abținut să-l îndemne pe Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău