Kievul îi avertizează pe ucrainenii implicați în referendumurile pentru unirea cu Rusia că vor fi acuzați de trădare

  • 27 Septembrie 2022 11:43
Kievul îi avertizează pe ucrainenii implicați în referendumurile pentru unirea cu Rusia că vor fi acuzați de trădare

Ucrainenii care ajută la desfășurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forțele ruse vor fi acuzați de trădare, a avertizat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, citat marți de Reuters.

Într-un interviu acordat ziarului elvețian Blick, oficialul de la Kiev a anunțat că "avem liste cu numele persoanelor implicate într-un fel sau altul". "Vorbim de sute de colaboratori. Ei vor fi urmăriți penal pentru trădare. Pot fi condamnați la închisoare pe cel puțin cinci ani", a adăugat el.

Ucrainenii care au fost obligați să voteze nu vor fi pedepsiți, a precizat Podoliak.

Oficiali ucraineni au informat despre urne mobile duse din ușă în ușă și locuitori din teritoriile controlate de ruși obligați să voteze în fața forțelor de securitate susținute de Moscova.

Prin referendumurile în care votarea se încheie marți, Rusia intenționează să anexeze regiunile Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie, care împreună reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Votarea a început vineri, iar parlamentul Rusiei va aproba probabil rezultatele și anexarea în câteva zile.

Forțele ruse nu controlează complet niciuna din aceste regiuni, iar luptele continuă pe toată linia frontului. Ucrainenii raportează că au avansat în continuare după ce au respins ocupanții ruși din provincia Harkov la începutul lui septembrie.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat voalat că ar putea recurge la arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, care ar include și regiunile ucrainene eventual anexate.

Ministerul britanic al apărării a comunicat marți că Putin va anunța probabil vineri, într-o declarație în fața parlamentului de la Moscova, aderarea la Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate.

Ucraina și Occidentul consideră referendumurile o farsă și au anunțat deja că nu vor recunoaște rezultatele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău