Kievul: Forțele ruse își consolidează pozițiile în Insula Șerpilor și caută variante de debarcare la Odesa

  • 08 Iunie 2022 18:37
Kievul: Forțele ruse își consolidează pozițiile în Insula Șerpilor și caută variante de debarcare la Odesa

Forțele ruse își consolidează pozițiile de luptă în Insula Șerpilor, ocupată temporar de invadatori, și caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat miercuri șefa centrului de presă al Forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de agenția de presă Ukrinform.

"La ora actuală nu se observă o activitate intensă din partea grupului naval al Federației Ruse în Marea Neagră. Acesta încearcă să păstreze distanța față de coastă, ținând cont că ar putea fi vizat de forțelor ucrainene, așa cum s-a întâmplat cu crucișătorul 'Moskva'", a afirmat Gumeniuk, adăugând că invadatorii ruși continuă să instaleze noi echipamente în Insula Șerpilor, unde încearcă să-și consolideze pozițiile, scrie Agerpres.

Rușii au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană în Insula Șerpilor pentru a-și apăra navele de eventualele atacuri dinspre țărm, a spus responsabila ucraineană într-o conferință de presă susținută la sediul Ukrinform.

În plus, afirmă aceasta, invadatorii au adus în zona insulei nave mari de desant. Cu toate acestea, o operațiune de desant la Odesa, anunțată încă la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, nu a avut loc încă, deși câteva tentative în acest sens au fost zădărnicite de forțele ucrainene, a adăugat ea.

La ora actuală, vedem că inamicul caută în continuare variante pentru o desantare de trupe la Odesa sau pentru o operațiune de sabotaj, a declarat Natalia Gumeniuk.

Ea a spus că forțele armate ucrainene apără coasta de nord-vest a Mării Negre, cerând civililor să nu împiedice forțele de apărare din sudul Ucrainei, pentru a-și desfășura activitatea cu succes.

"Litoralul (Odesei) este în continuare o linie de apărare și poate fi folosit atât de inamic, ca rampă de lansare pentru un atac asupra Ucrainei, cât și de forțele ucrainene pentru respingerea inamicului. Am face bine dacă ne-am odihni pe litoral după ce vom fi învins invadatorul", a afirmat oficialitatea ucraineană.

Până în prezent, forțele ruse au instalat în Insula Șerpilor 29 de echipamente și tehnică militară. În special, în insulă au fost amplasate trei sisteme de rachete cu lansare multiplă "Grad", două sisteme de rachete antiaeriene "Tor" (mobile și autopropulsate), patru sisteme de apărare antiaeriană "Panțîr- S1" (mobile și autopropulsate), precum și alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj, notează Ukrinform.

În luna mai, în zona Insulei Șerpilor forțele ucrainene au scufundat crucișătorul 'Moskva' - nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră. Ulterior, un vas rusesc de debarcare 'Serna', echipat cu sisteme de rachete antiaeriene "Tor", a fost distrus în urma unui atac cu drone Bayraktar. Apoi, ucrainenii au scos din funcțiune două nave rusești de desant și asalt Raptor, iar la scurt timp au lovit puternic alt vas rusesc de tipul Raptor, care a fost avariat, conform agenției de presă citate.

În urma atacurilor întreprinse de forțele ucrainene cu drone Bayraktar asupra Insulei Șerpilor a fost distrus un punct de comandă al forțelor ruse invadatoare de pe această stâncă, pe care Rusia a capturat-o încă din prima zi a invaziei sale în Ucraina.

"Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Șerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federația Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre", a declarat în mai purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibițki, conform media ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău