Kievul demontează un monument istoric care evoca prietenia cu Rusia

  • 01 Mai 12:04
Kievul demontează un monument istoric care evoca prietenia cu Rusia

Primăria din Kiev anunță demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morți în peste doi ani, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Serviciile comunale ale orașului au început demontarea compoziției în memoria Tratatului de la Pereiaslav”, care marchează jurământul de credință al Ucrainei față de Rusia în 1645, a anunțat marți Primăria Kievului.

Monumentul - sculpturi în piatră reprezentând conducători ucraineni și ruși de la acea vreme între care și semnatari ai tratatului - a fost instalat într-un parc în centrul Kievului ca parte a unui complex memorial emblematic care sărbătorea ”prietenia popoarelor” ucrainean și rus.

La puțin după invazia din 2022, autoritățile de la Kiev au demontat în același sit două statului de bronz reprezentând muncitori ucraineni și ruși și au schimbat numele arcului metalic de deasupra ansamblului arhitectural din ”Arcul Priteniei Popoarelor” în ”Arcul Libertății Poporului Ucrainean”.

”Demontarea poate dura mai multe zile, deoarece compoziția este destul de masivă. Ea constă în aprocimativ 20 de elemente” care cântăresc între șase și șapte tone, precizează primăria.

Monumentul urmează să fie transferat într-un muzeu din Kiev, potrivit primăriei.

”Este o măsură de luat”, a declarat AFP Aliona Iavorivska, o psiholoagă în vârstă de 32 de ani care locuiește la Kiev. ”Nu înțeleg de ce acest monumet era încă aici”.

Oleksandr Severin, un pompier în vârstă de 32 de ani, consideră, din contră, că această lucrare este ”importună”, deoarece, în timp de război, în opinia sa, autoritățile ar face mai bine să folosească fondurile pentru a finanța armata.

Ucraina, o fostă republică sovietică, independentă din 1991, duce de ani de zile o politică de demontare a monumentelor din epoca sovietică și a redenumit numeroase orașe cu numele pe care le aveau înaintea Revoluției Bolșevice din 1917.

Aceste măsuri s-au multiplicat după anexarea Crimeei în 2014 și s-au intensificat și mai mult după invazia de la 24 februarie 2022.

Anul trecut, Ucraina a adoptat o lege a ”decolonizării” în vederea redenumirii străzilor și demontării monumentelor legate de Moscova.

La Kiev, o piață centrală care se numea Lev Tolstoi se numește ”Piața Eroilor Ucraineni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău