Kievul declară drept ilegale și invalide pașapoartele rusești acordate locuitorilor din estul separatist al Ucrainei

  • 08 Mai 2019 12:22
Kievul declară drept ilegale și invalide pașapoartele rusești acordate locuitorilor din estul separatist al Ucrainei

Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a declarat, miercuri, că Guvernul de la Kiev va adopta o hotărâre privind nerecunoașterea pașapoartelor rusești emise ilegal de Rusia locuitorilor din zonele ocupate ale Donbasului.

"Rusia a început să acorde false pașapoarte rusești cetățenilor Ucrainei. Este absolut ilegal, iar noi nu vom recunoaște niciodată nicio cetățenie acordată de statul agresor. Prin urmare, în ședința de astăzi (miercuri, n.red), vom adopta o decizie care va declara drept ilegale toate pașapoartele emise cetățenilor Ucrainei prin încălcarea normelor internaționale" - a afirmat Groisman.

Premierul a precizat că aceste pseudo-documente vor fi recunoscute ca fiind ilegale la trecerea frontierei de stat, precum și atunci când vor fi utilizate pe teritoriul Ucrainei. "În plus, vom face apel la toate țările partenere, astfel încât decizii similare să fie luate și de alte țări, pentru ca aceste pașapoarte false să fie recunoscute ca invalide atunci când posesorii vor dori să traverseze frontierele altor state" - a adăugat premierul ucrainean.

Amintim că, pe 24 aprilie 2019, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a simplificat procedura de acordare a cetățeniei Rusiei ucrainenilor din zonele separatiste din Donbas. Între timp, reprezentanții Fondului de Pensii din Federația Rusă au precizat că locuitorii din raioanele separatiste care obțin cetățenia rusă vor putea primi pensie din Rusia doar dacă se mută în această țară.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău