Kievul anunță sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său

  • 21 Iunie 2022 19:59
Kievul anunță sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său

Kievul a anunțat marți sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina și aliații săi occidentali pentru primirea de "arme puternice" capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP.

"Panzerhaubitze 2000 fac în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene", și-a exprimat satisfacția pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, care a spus că apreciază eforturile Berlinului de a ajuta militar Kievul, scrie Agerpres.

"Artileriștii noștri vor încălzi câmpul de luptă", a postat Reznikov pe Twitter, alături de o fotografie cu două Panzerhaubitze 2000 în acțiune.

Germania a anunțat la începutul lui mai că va furniza șapte astfel de obuziere blindate Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse, fără a preciza în acel moment când vor avea loc livrările propriu-zise.

Berlinul nu a confirmat până acum nici livrarea tunurilor autopropulsate Panzerhaubitze 2000, nici numărul lor.

Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Aparatele destinate Ucrainei provin din stocurile Bundeswehr, a precizat la începutul lui mai ministrul apărării, Christine Lambrecht.

Soldații ucraineni urmau să fie instruiți pentru utilizarea lor în Germania, începând cu jumătatea lunii mai.

Automotoarele Panzerhaubtize 2000 desfășurate în Ucraina urmează să se alăture celorlalte cinci obuziere de același tip pe care Țările de Jos au anunțat recent că vor să le furnizeze Kievului.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost criticat sever în Germania, dar și de partenerii europeni precum țările baltice și Polonia, care consideră că sprijinul său militar pentru Ucraina este prea timid.


După ce și-a limitat livrările de arme defensive, Berlinul a decis în cele din urmă să trimită material greu și a anunțat la sfârșitul lui aprilie că intenționează să furnizeze Kievului tancuri de tipul "Gepard", un sistem antiaerian autopropulsat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău