Kievul anunță revenirea pe front a trupelor ruse repatriate ca urmare a rebeliunii Wagner

  • 26 Iunie 2023 12:17
Kievul anunță revenirea pe front a trupelor ruse repatriate ca urmare a rebeliunii Wagner

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că Rusia a redistribuit în estul ocupat al Ucrainei trupele pe care a început să le mute pe teritoriul Federației Ruse în timpul rebeliunii de sâmbătă, abandonată în cele din urmă, a grupului de mercenari Wagner, transmite EFE, citat de Agerpres.

"În timpul escaladării evenimentelor din cadrul crizei politice din Federația Rusă, au mobilizat trupe din estul (Ucrainei) și au încercat să le mute în regiunea Moscovei", a explicat Maliar pentru buletinul de știri al televiziunii naționale.

Ministrul adjunct a arătat că "trupele s-au întors în estul Ucrainei" după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a fost de acord să pună capăt revoltei sale în schimbul imunității în exilul din Belarus.

Potrivit unor analiști, mutarea lui Prigojin în Belarus ar anunța posibilitatea unei noi ofensive ruse împotriva Kievului lansate din această țară, aliată a Moscovei în actualul război.

Comandantul Forțelor armate comune ale Ucrainei, general-locotenentul Serghii Naiev, a declarat la finalul săptămânii trecute temerile sunt nefondate. "Dacă inamicul va încerca să treacă granița (dintre Belarus și Ucraina), va fi pur și simplu o sinucidere", a afirmat Naiev.

Ofițerul ucrainean a dat asigurări că frontiera este bine protejată și că în Belarus nu s-au înregistrat mobilizări de trupe sau echipamente militare.

La finalul săptămânii, autoritățile ruse au blindat Moscova împotriva avansării spre capitală a unei coloane de mercenari Wagner. Grupul în cauză a cucerit anterior orașul Rostov pe Don.

După luni de zile în care a acuzat Ministerul Apărării de sabotarea eforturilor sale de război în Ucraina, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că armata rusă a bombardat o tabără a grupării sale și s-a declarat în rebeliune pentru a-i pedepsi pe vinovați pe cont propriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău