Kievul anunță oficial înființarea unei Biserici Ortodoxe independentă de Moscova

  • 15 Decembrie 2018 21:48
Kievul anunță oficial înființarea unei Biserici Ortodoxe independentă de Moscova

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ''Conciliului de Reunificare'', format din fețe bisericești ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev, transmit AFP, Reuters, dpa și EFE.

La Conciliu au participat reprezentanți a trei biserici ortodoxe concurente, notează dpa.

Episcopii reprezentând două dintre biserici au votat în favoarea creării unei biserici ortodoxe ucrainene independente, în timp ce o a treia biserică - rămasă fidelă Moscovei - și-a trimis doar doi reprezentanți la reuniunea care s-a desfășurat în catedrala Sfânta Sofia, din centrul Kievului.

În principiu, la eveniment urmau să participe două formațiuni ortodoxe: Patriarhatul Kievului, autoproclamat în 1992 și care dispune de cel mai mare număr de credincioși, potrivit sondajelor, precum și micuța biserică așa-zis autocefală, scrie AFP.

Ramura fidelă Patriarhatului Moscovei, care a pierdut o parte din credincioși după începerea crizei ucraineano-ruse în 2014, dar care dispune în continuare de cel mai mare număr de parohii în Ucraina, a respins conciliul, denunțându-l drept ilegal, și a interzis clerului său să participe.

Însă, potrivit Patriarhatului Kievului, mai mulți episcopi și preoți au fost prezenți la conciliu. ''Am văzut doi dintre episcopii noștri în fotografii'' făcute la conciliu, a confirmat pentru AFP episcopul Kliment, purtător de cuvânt al ramurii loiale Moscovei. Un purtător de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse, mitropolitul Ilarion, a declarat că participarea lor la conciliu ''nu poate decât să producă tristețe'' și a comparat-o cu trădarea lui Iuda.

''Această zi sacră va intra în istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale (independente - n.r.) unite în Ucraina. Ziua independenței noastre definitive de Rusia'', a declarat Poroșenko, al cărui discurs a fost transmis la televiziunea locală.

Anteriorul anunțului, președintele Poroșenko a făcut apel la fețele bisericești să folosească această ocazie de a-și face propria biserică, independentă de Moscova.

''Viitorul Ucrainei - libertatea noastră, independența noastră națională și spirituală de Rusia - depinde de voi și doar de voi'', le-a transmis Poroșenko, potrivit dpa.

Câteva sute de oameni agitând drapele ucrainene și-au manifestat sprijinul pentru decizie, în fața catedralei unde s-a desfășurat sinodul. Totodată, poliția a securizat centrul Kievului, unde se strânseseră sâmbătă mii de oameni în așteptarea deciziei.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat ruperea relațiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

''Glorie!'', au strigat oamenii, după anunțul lui Poroșenko, care a făcut din independența religioasă a Ucrainei o chestiune de securitate națională și unul dintre elementele cheie ale campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidențial din 31 martie 2019.

''Ce este această biserică? Este o biserică fără Putin. Ucraina nu va mai bea otrava moscovită din potirul Moscovei'', a mai spus șeful statului ucrainean.

Ministrul culturii a anunțat la rândul său alegerea în fruntea acestei noi biserici a mitropolitului Epifaniy, în vârstă de 39 de ani, considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de biserica rusă, dar reabilitat de Patriarhatul Constantinopolului în octombrie.

Puțin cunoscut publicului, Epifaniy, pe numele său de mirean Serghei Dumenko, este originar din regiunea Odesa (sud), majoritar rusofonă. Însă spre deosebire de numeroși demnitari ortodocși ucraineni care au studiat în Rusia, Epifaniy și-a făcut studiile în Ucraina și Grecia, potrivit BBC. El a primit titlul de episcop în 2009 și de arhiepiscop patru ani mai târziu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău