Kievul acuză autoritățile proruse că demolează teatrul din Mariupol

  • 23 Decembrie 2022 15:51
Kievul acuză autoritățile proruse că demolează teatrul din Mariupol

Guvernul ucrainean a acuzat vineri autoritățile proruse din orașul ocupat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, că demolează ruinele teatrului dramatic din oraș, bombardat în martie cu sute de civili refugiați înăuntru, transmite Agerpres.

„Teatrul Dramatic din Mariupol nu mai există. Forțele de ocupație distrug urmele crimelor lor și nu le pasă dacă este o clădire de patrimoniu cultural", a scris ministrul culturii ucrainean, Oleksandr Tkacenko, pe canalul său Telegram.

Clădirea devenise un simbol al conflictului, precum și al "războaielor împotriva culturii ucrainene pe care Rusia le poartă de secole", a spus ministrul ucrainean, care a cerut ca responsabilii să fie aduși în fața justiției.

El și-a însoțit postarea cu un videoclip care arată un buldozer dărâmând un zid aflat încă în picioare deasupra unui morman de moloz, pe fundalul a ceea ce se presupune că sunt panouri cu portrete de scriitori ruși, amplasate de autoritățile proruse pentru a ascunde rămășițele clădirii.

La rândul său, comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineț, a afirmat că, prin acest gest, forțele de ocupație au distrus "ceea ce a fost cândva un monument arhitectural proeminent al orașului și locul în care sute de oameni au murit și au supraviețuit în același timp".

"Nu vom uita și nu vom ierta niciodată", a subliniat el pe canalul său Telegram.

Un consilier al fostului primar al lui Mariupolului, Petro Andriușcenko, a relatat prin același serviciu de mesagerie că autoritățile proruse au demolat deja jumătate din teatru.

"În două zile nu va mai exista nici măcar o amintire fizică", a declarat el.

Clădirea Teatrului Dramatic Regional din Donețk, care a servit drept adăpost antibombe încă de la începutul invaziei ruse, a fost bombardată pe 16 martie, într-un atac în care se estimează că au fost uciși peste 500 de civili. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău