Kievul a transmis Comisiei de la Veneția un proiect de lege privind perioada de tranziție în teritoriile aflate sub ocupație

  • 10 Iulie 2021 14:12
Kievul a transmis Comisiei de la Veneția un proiect de lege privind perioada de tranziție în teritoriile aflate sub ocupație

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate, Oleksi Reznikov, a anunțat că autoritățile de la Kiev au transmis Comisiei de la Veneția un proiect de lege elaborat de Guvernul Ucrainei, cu privire la perioada de tranziție în teritoriile ucrainene aflate temporar sub ocupație, scrie Rador.

Documentul urmează să fie examinat de experții Comisiei de la Veneția. Reznikov a amintitit că, pe data de 2 iunie, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a fost pusă în aplicare o decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională privind „unele aspecte legate de activizarea procesului de soluționare pașnică a situației din regiunile Donețk și Luhansk”.

Conform documentului respectiv, guvernul ucrainean trebuie ca, în termen de două luni, să pregătească proiecte de lege privind introducerea unui sistem judiciar de tranziție în teritoriile ocupate temporar din regiunile estice Donețk și Luhansk și să le transmită Parlamentului pentru a fi examinate. Prin urmare, pe 4 iunie, vicepremierul Oleksi Reznikov a transmis Comisiei de la Veneția, pentru avizarea de către experți, un proiect de lege inițiat de guvern referitor la perioada de tranziție, iar, pe 7 iulie, Comisia a confirmat că a primit această solicitare din partea Kievului.

Vicepremierul ucrainean Reznikov a menționat că se așteaptă ca experții să pregătească un aviz care să fie aprobat în următoarea sesiune plenară a Comisiei de la Veneția din octombrie 2021. Hromadske TV precizează că aceasta este prima inițiativă legislativă a Guvernului de la Kiev, dintr-un pachet mai amplu de proiecte de lege menite să asigure dezocuparea și reintegrarea în siguranță a teritoriilor ucrainene ocupate temporar și a cetățenilor care sunt obligați să trăiască sub ocupație.

Prin acest proiect de lege, oficialii de la Kiev propun un regulament care să acopere perioadele de conflict și post-conflict. Acest lucru va face posibilă stabilirea unui ansamblu de reguli pentru acțiunile statului ucrainean în timpul reintegrării teritoriilor ocupate și a locuitorilor acestora. Inițiativa include, printre altele, aspecte referitoare la dezarmare, soluționarea problemelor umanitare și restabilirea justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău