Kievul a raportat lupte grele în provincia Donețk: „Situația este tensionată în toate zonele frontului"

  • 09 Iunie 2023 18:20
Kievul a raportat lupte grele în provincia Donețk: „Situația este tensionată în toate zonele frontului

Kievul a raportat vineri, 9 iunie, lupte grele în provincia Donețk din estul Ucrainei și înaintări ale armatei sale în apropierea orașului Bahmut ocupat de trupele ruse, în timp ce Moscova afirmă că a respins ofensive ucrainene puternice în provinciile Donețk și Zaporojia, transmite Agerpres.

„Situația este tensionată în toate zonele frontului" și sunt în desfășurare operațiuni "active" în jurul orașului Bahmut, a scris pe Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării. "Inamicul își concentrează în continuare eforturile pe direcțiile (orașelor) Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, luptele grele continuă", a adăugat ea.

La rândul său, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei a declarat că trupele ucrainene au înaintat 1,2 kilometri lângă orașul Bahmut în ultimele 24 de ore, după asalturi succesive desfășurate acolo în ultimele zile și care urmăresc încercuirea pe flancuri a trupelor ruse ce controlează orașul.

În acest timp, la Moscova, șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că trupele ruse au respins o serie de atacuri ucrainene în provinciile Donețk și Zaporojia, atacuri descrise de Ministerul rus al Apărării ca făcând parte din mult așteptata contraofensivă ucraineană, care, potrivit Moscovei, a fost lansată duminică și până în prezent nu a înregistrat niciun succes.

Rusia susține că în ultimele 24 de ore trupele ucrainene au pierdut circa 1.200 de soldați și aproximativ 40 de tancuri, bilanț neconfirmat de vreo sursă independentă.

De partea sa, Kievul susține că încă nu a lansat contraofensiva majoră pentru recuperarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, dar oferă puține informații despre operațiunile sale care totuși s-au intensificat în ultimele zile. Numeroși comentatori sunt însă de acord că această contraofensivă a început, chiar dacă armata ucraineană nu a introdus încă în luptă toate forțele pregătite pentru această acțiune și care sunt echipate cu arme occidentale performante.

Doi oficiali americani au declarat postului CNN că armata ucraineană s-a lovit de o rezistență peste așteptări din partea trupelor ruse în încercările din ultimele zile de a străpunge liniile acestora din urmă și că trupele ucrainene au suferit pierderi "semnificative" în soldați și echipamente grele, inclusiv numeroase blindate americane MRAP.

Dar aceleași surse de la Washington cred că aceste pierderi nu vor afecta capacitatea armatei ucrainene de a conduce mai departe contraofensiva, avertizând totodată că trupele ruse sunt bine instalate în linii defensive amenajate eșalonat și protejate de câmpuri minate ce au provocat deja pierderi printre blindatele armatei ucrainene.

Oficialii ruși sunt la rândul lor precauți, subliniind de asemenea că armata ucraineană nu a introdus în luptă mare parte din rezervele pregătite pentru contraofensivă, deși au fost deja angajate în lupte echipamentele occidentale, inclusiv tancuri Leopard. Acum este "doar începutul", a estimat Vladimir Rogov, un lider prorus din Zaporojia, care a vorbit despre respingerea unei acțiuni ofensive ucrainene în apropierea orașului Orehovo.

Trupele ruse au "respins primul atac", dar armata ucraineană "nu a introdus încă în luptă principalele sale forțe", a temperat la rândul său Dmitri Rogozin, un fost înalt responsabil rus, potrivit căruia Ucraina a adunat pentru contraofensiva sa circa 600 de tancuri.

Succesul sau eșecul contraofensivei de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia ar putea fi hotărâtor pentru ajutorul politic și militar pe care Occidentul îl va oferi în continuare Ucrainei, care a primit deja din partea aliaților săi arme în valoare de zeci de miliarde de dolari, notează Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău