Kiev: Cel care a incendiat sediul Uniunii pentru Cultură Maghiară a dispărut în Transnistria, care este sub controlul FSB

  • 06 Martie 2018 11:42
Kiev: Cel care a incendiat sediul Uniunii pentru Cultură Maghiară a dispărut în Transnistria, care este sub controlul FSB

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, este convins că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea vestică Transcarpatia, regiune locuită de minorități etnice.

„Rusia este cea care încearcă să destabilizeze situația în Transcarpatia, unde locuiește comunitatea maghiară", a acuzat Klimkin, în cadrul unei conferințe de presă comună cu ministrul finlandez de externe, Timo Soini.

Potrivit lui Klimkin, organizatorul acțiunilor destabilizatoare împotriva comunității maghiare din Transcarpatia, care a incendiat sediul central al Uniunii pentru Cultura Maghiară, „a dispărut în Transnistria, teritoriu aflat sub control total al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB)". „Prin urmare, toți cei care vorbesc despre manifestări anti-maghiare sau chiar de campanii anti-maghiare ar trebui să se adreseze Moscovei, Kremlinului și biroului central al FSB", a remarcat ministrul de externe de la Kiev.

Pavlo Klimkin și-a exprimat, de asemenea, convingerea că Moscova va încerca să destabilizeze în continuare situația în regiunea Transcarpatia. „Trebuie să ne opunem în mod consecvent și, în acest scop, avem un dialog constant cu Serviciul de Securitate al Ucrainei și Ministerul Afacerilor Interne. Am convenit asupra consolidării prezenței noastre acolo. Nu vom permite destabilizarea situației din Transcarpatia și, de asemenea, nu vom permitem amenințări la adresa maghiarilor noștri, la adresa cetățenilor ucraineni de etnie maghiară" , a asigurat Klimkin.

Amintim că guvernatorul regiunii ucrainene Transcarpatia, Ghennadi Moskal, a anunțat, luni, că în incendiul provocat pe 27 februarie la sediul Uniunii pentru Cultura Maghiară din Ujgorod au fost implicați și participanți la Operațiunea Antiteroristă din estul Ucrainei. „Regret să constat că printre infractorii reținuți pentru incendierea biroului Uniunii pentru Cultura Maghiară, locuitori din Cherkasi și Kropivnițke, există și participanți la Operațiunea Antiteroristă", a scris Moskal pe Facebook, precizând că aceste persoane „nu sunt membri ai partidelor sau mișcărilor politice, ci au acceptat această acțiune provocatoare fiind păcăliți cu bani".

„Identitatea organizatorului acestei operațiuni, de asemenea, a fost stabilită. Acesta este un locuitor din Transnistria, care, imediat după comiterea infracțiunii, a fugit acasă. Potrivit informațiilor noastre, este un colaborator al MGB (așa-numitul minister pentru securitatea statului, n.red.) din Transnistria", a menționat guvernatorul Transcarpatiei. Moskal a atras atenția că, dat fiind statutul teritoriului trasnistrean, justiția ucraineană nu are acces la persoana respectivă. „Cu toate acestea, nimeni nu are nici o îndoială că, în spatele incendiului comis pe 27 februarie la sediul Uniunii pentru Cultura Maghiară, se află Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, la fel ca în cazul primului incendiu produs la același sediu, pe 4 februarie, comis de cetățeni ai Poloniei, membri ai organizației pro-ruse Falanga", a adăugat Ghennadi Moskal.

„Servicii speciale rusești au încercat să implice „activiști” locali în incendierea biroului Uniunii pentru Cultura Maghiară dn Transcarpatia și, abia după ce au văzut că acest lucru nu este posibil, au decis să implice executanți din alte regiuni" - a completat Moskal.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău