KGB-ul din Belarus, suspectat de implicarea în asasinarea unui jurnalist opozant regimului Lukașenko

  • 05 Ianuarie 2021 11:24
KGB-ul din Belarus, suspectat de implicarea în asasinarea unui jurnalist opozant regimului Lukașenko

Asasinarea ziaristului Pavel Șeremet a fost pregătită cu 4 ani înainte de Serviciul de informații al Belarusului (KGB), potrivit unor înregistrări audio.

Planurile pentru asasinarea ziaristului au fost gândite încă din 2012, Pavel Șeremet fiind ucis la 20 iulie 2016, în centrul Kievului, în urma exploziei mașinii pe care acesta o conducea, regimul Lukașenko dorind să transmită, astfel, un mesaj public opoziției din Belarus, notează defenseromania.ro

Potrivit site-ului euobserver.com, înregistrările audio efectuate în 2012 surprind discuții în care este implicat Vadim Zaitsev, șeful KGB din Belarus la acea dată. Acesta indică și modul de acțiune pentru lichidarea ziaristului, care la acea vreme trăia la Moscova. În opinia lui Zaitsev utilizarea explozibilului în lichidarea personajelor incomode regimului este preferabilă unui asasinat care să pară din cauze naturale, impactul emoțional în rândul opiniei publice fiind mult mai mare. 

În urma documentelor și înregistrărilor nou apărute, Poliția națională a Ucrainei a demarat noi cercetări, primind acceptul pentru a efectua investigații suplimentare pe teritoriul unei țări din Europa, nefiind specificată, însă, țara în care se vor desfășura investigațiile. 

Nu se poate spune cu certitudine dacă vocea atribuită lui Vadim Zaitsev este sau nu prelucrată, expertiza materialului audio nefiind concludent. Potrivit lui Cătălin Grigoraș, expert criminalist în domeniul audio-video, director al Centrului Național de Criminalistică în domeniul media din cadrul Universității Colorado, nu este posibilă identificarea persoanei în baza analizei vocii întrucât calitatea înregistrării este slabă. Acesta a adăugat că înregistrarea a fost editată, probabil, pentru a se șterge urmele privind identitatea persoanei care a făcut înregistrările. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău