Kenya: Combatanţi islamişti atacă o bază militară americano-kenyană

  • 05 Ianuarie 11:30
Kenya: Combatanţi islamişti atacă o bază militară americano-kenyană

Combatanţi ai unei grupări islamiste somaleze shebab au lansat duminică un atac împotriva unei baze militare utilizate de forţe americane şi kenyene din Lamu (în nordul Kenyei), potrivit unui responsabil local kenyan, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Atacul a fost respins", a afirmat Irungu Macharia, adăugând că atacul a fost revendicat de insurgenţii shebab, afiliaţi Al Qaida.

El a mai spus că acest atac a fost efectuat înainte de venirea zorilor împotriva bazei cunoscute sub numele de Camp Simba şi că o "operaţiune de securitate este în curs" de desfăşurare, fără a preciza totuşi dacă au existat victime.

Combatanţii shebab au revendicat responsabilitatea atacului într-un comunicat, afirmând că au "reuşit să ia cu asalt baza militară puternic fortificată şi au preluat controlul efectiv asupra unei părţi a acesteia".

Gruparea a declarat că există victime kenyene şi americane, dar aceste afirmaţii nu au putut fi confirmate pentru moment.

Aceeaşi grupare a adăugat că acest atac se înscrie în cadrul campaniei sale întitulate "Al-Quds (Ierusalim) nu va fi niciodată iudaizat" - termen pe care l-au utilizat pentru prima oară în cursul unui atac împotriva complexului hotelier Dusit din Nairobi în ianuarie 2019, soldat cu 21 de morţi.

Combatanţii shebab au comis mai multe atacuri la scară largă în interiorul Kenyei, afirmând că acţionau în chip de represalii pentru trimiterea de trupe kenyene în Somalia în 2011 pentru a lupta împotriva grupării, precum şi pentru a viza interese străine.

În pofida costisitoarelor eforturi internaţionale pentru a-i combate , miliţiile shebab au efectuat sâmbătă unul dintre atacurile cele mai sângeroase ale deceniului în Somalia, provocând moartea a 81 de persoane în explozia unui vehicul capcană la Mogadiscio. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Naţională
Meteo Chişinău
13 °C
cer fragmentat
Umiditate:35 %
Vint:5,1 m/s
Sun
12 °C
Mon
12 °C
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 29 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău