Kent Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: În exercițiile comune cu NATO nu este vorba de calitatea de membru al alianței. Contează interoperabilitatea

  • 14 Octombrie 2023 14:10
Kent Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: În exercițiile comune cu NATO nu este vorba de calitatea de membru al alianței. Contează interoperabilitatea

„Exercițiul militar “Scutul de Foc/Rapid Trident-2023”, la care au participat militari din SUA, Republica Moldova și România s-a concentrat pe comunicare, de cooperare, pe posibilitatea de a conlucra, de a colabora împreună”, a spus Kent Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Diplomatul american a precizat că cest exercițiu a fost unul dintre cele multe care vor avea loc anul viitor, scrie sursa citată.

„Contează interoperabilitatea, iar aici vrem categoric să conlucrăm. Sunt exerciții bilaterale, dar sunt și exerciții care acoperă o participare mai vastă, cu mai mulți aliați. Cunoaștem că relația dintre România și NATO și relația dintre Republica Moldova și NATO sunt diferite. Nu este vorba de calitatea de membru, ci de interoperabilitate, despre capacitatea de a lucra cu aliații, cu țările vecine”, a afirmat diplomatul.

Kent Logsdon a afirmat că este important pentru experiența militarilor din Republica Moldova să participe la misiuni de pace, cum ar fi cea din Kosovo.

„Este important și pentru noi, toți membrii la aceste misiuni, pentru că noi conlucrăm cu militarii din Republica Moldova, care învață, dar și contribuie masiv. Mă gândesc mult la experiența pe care o au militarii din Republica Molodva în deminare, în eliminarea materialelor explozive. Geniștii din Republica Moldova au format pe cei din Ucraina și din alte țări”, a spus Kent Logsdon.

Secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall a declarat că parteneriatul militar dintre SUA și Republica Moldova acoperă peste 50 de dimensiuni diferite

„Reprezentanți ai Armatei Republicii Moldova vin în Carolina de Nord pentru a avea parte de instruire. Nu este vorba doar de  a învăța numai cum să lupte, ci ei învață cum să conducă. Este un aspect foarte important să consolidăm această dimensiune”, a spus Elaine Marshall.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău