Kazahstanul a luat o măsură pentru ajutarea rușilor care fug de mobilizarea ordonată de Putin

  • 29 Septembrie 2022 18:22
Kazahstanul a luat o măsură pentru ajutarea rușilor care fug de mobilizarea ordonată de Putin

Kazahstanul a adoptat o măsură de simplificare a procedurilor birocratice cu care se confruntă rușii care ajung în țară după decretarea mobilizării parțiale în Rusia, relatează Interfax.

Guvernul de la Astana a simplificat procedura de eliberare a numerelor individuale de identificare (IIN), echivalentul CNP-ului românesc, de care cetățenii ruși au nevoie pentru a avea acces la anumite servicii guvernamentale și bancare din Kazahstan.

 Fără un IIN, cetățenii și persoanele juridice ruse nu pot deschide conturi și efectua anumite tipuri de operațiuni, plăți și transferuri bancare.

„Afluxul de cetățeni sosiți din Federația Rusă este cu adevărat mare, cozi lungi se formează la operatori”, a declarat Bagdat Musin, ministrul kazah al Dezvoltării Digitale.

Autoritățile de la Astana estimează că de la decretarea mobilizării parțiale în Rusia miercurea trecută aproximativ 98.000 de ruși au intrat în țară în puțin peste o săptămână.

Rușii pot rămâne în Kazahstan timp de 30 de zile fără înregistrarea unei locuințe, plus alte 60 dacă fac acest lucru.

Guvernul de la Moscova a anunțat joi că nu va mai elibera pașapoarte rușilor mobilizați pentru forțele armate însă acest lucru nu îi va afecta pe cei care încearcă să fugă în Kazahstan deoarece ei pot intra în această țară cu așa-zisu „pașaport intern”, valabil și pentru Armenia, Belarus și Kârgâzstan.

Tot joi, ministrul rus al Apărării a anunțat că va deschide un birou mobil de recrutare la granița cu Kazahstanul în contextul în care zeci de mii de ruși încearcă să scape de încorporare pe aici, transmite hotnews.ro.

 Aceeași măsură a fost anunțată marți la frontiera cu Georgia.

Aceste două țări reprezintă destinațiile favorite a numeroși ruși care încearcă să eludeze mobilizarea ordonată de Putin în contextul în care Uniunea Europeană a îngreunat eliberarea de vize pentru cetățenii Rusiei la sfârșitul lunii august.

Noul anunț făcut de guvernul de la Astana miercuri va fi privit foarte probabil de către Moscova drept o nouă distanțare a Kazahstanului față de Rusia, ultima dintr-o serie de decizii de acest tip luate în ultimele luni.

Cel mai recent, guvernul kazah a anunțat luni că nu va recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene ocupate de către Moscova. Kremlinul a anunțat joi că tratatele de anexare a teritoriilor ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson vor fi semnate vineri la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău