Kazahstan | Un fost premier devine șef de cabinet al noului președinte. „Tatăl națiunii”, Nazarbaev, continuă să-și exercite puterea

  • 24 Martie 2019 17:12
Kazahstan | Un fost premier devine șef de cabinet al noului președinte. „Tatăl națiunii”, Nazarbaev, continuă să-și exercite puterea

Noul președinte al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a ales duminică drept șef de cabinet pe un fost premier, numire foarte probabil susținută de ex-președintele Nursultan Nazarbaev, care a demisionat marți, dar și-a păstrat unele puteri, informează AFP.

Alegerea fostului premier Bakîtijan Saghintaev drept șef de cabinet ar trebui să întărească ideea conform căreia, în pofida demisiei sale, tot Nazarbaev este cel care ia deciziile în această țară, pe care a condus-o vreme de trei decenii.

Bakîtijan Saghintaev, 55 de ani, care fusese inițial ministru al economiei apoi premier, a fost demis din funcțiile sale luna trecută de Nazarbaev, oficial din cauza rezultatelor economice proaste ale țării, ceea ce analiștii au interpretat la acea dată drept o modalitate de a calma protestele în creștere.

Nazarbaev, care a condus această țară din Asia Centrală bogată în resurse energetice încă de dinainte de proclamarea independenței, în 1991, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, a surprins lumea întreaga când și-a anunțat demisia, marți, în timpul unui discurs televizat.

Cu toate acestea, liderul de 78 de ani a rămas "Tatăl Națiunii", șef al Consiliului de Securitate, precum și președinte al partidului aflat la putere.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău