Kazahstan | Președintele i-a redus prerogativele predecesorului său, principalul vizat de protestele violente din ianuarie

  • 07 Februarie 2022 19:10
Kazahstan | Președintele i-a redus prerogativele predecesorului său, principalul vizat de protestele violente din ianuarie

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a aprobat luni amendamentele care îi reduc prerogativele predecesorului său Nursultan Nazarbaev, a cărui plecare a fost cerută de protestatari în timpul manifestațiilor și revoltelor sângeroase care au zguduit statul din Asia Centrală la începutul lui ianuarie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Furia protestatarilor în timpul acestor tulburări a fost îndreptată în special împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul între 1990 și 2019 înainte de a-i preda ștafeta lui Tokaev, unul dintre apropiații săi.

Nazarbaev și-a păstrat totuși o anumită influență, atribuindu-și titlul de "Lider al națiunii" și păstrând conducerea puternicului Consiliu de securitate, potrivit media locale.

Amendamentele adoptate luni suprimă obligația de a coordona cu Nazarbaev inițiativele în materie de politică internă și externă, potrivit agenției de presă pro-guvernamentale Tengrinews.

Potrivit agenției de știri publice Khabar, amendamentele anulează și dreptul lui Nazarbaev de a fi președinte "pe viață" al Consiliului de securitate și al unei adunări consultative însărcinate să promoveze armonia interetnică în țară.


După revolte, Tokaev și-a întărit deja propria influență preluând conducerea Consiliului de securitate și șefia partidului la putere, Nur Otan, dar și înlăturând din anumite funcții apropiați ai lui Nazarbaev.

Revoltele, care au izbucnit după manifestații împotriva creșterii prețului la carburant, l-au determinat pe Kasîm-Jomart Tokaev să cheme în ajutor circa 2.000 de oameni dintr-o forță militară condusă de Rusia.

Violențele s-au soldat, potrivit autorităților, cu 225 de morți și au dus la arestarea a circa 10.000 de persoane.

Manifestanții i-au reproșat în special lui Nazarbaev că a făcut să prospere corupția în fosta republică ex-sovietică, pe care a condus-o timp de trei decenii.

Kasîm-Jomart Tokaev i-a acuzat, la rândul său, pe apropiații fostului șef de stat că s-au îmbogățit ilegal în acest stat cu importante resurse de hidrocarburi și minerale.

Într-o înregistrare video difuzată la jumătatea lunii ianuarie, Nazarbaev a declarat că este "la pensie" și a negat orice conflict cu succesorul său. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău