Kazahstan | Liderul interimar a declanșat alegeri prezidențiale anticipate

  • 09 Aprilie 2019 11:21
Kazahstan | Liderul interimar a declanșat alegeri prezidențiale anticipate www.azernews.az

Președintele interimar al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunțat marți convocarea de alegeri prezidențiale anticipate pentru data de 9 iunie, în urma demisiei surprinzătoare a predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, luna trecută, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Dragi compatrioți, am decis organizarea alegerilor anticipate la 9 iunie 2019', a indicat Tokaev, într-o declarație transmisă la televiziunea de stat.

Scrutinul, care era programat pentru aprilie 2020, se va desfășura anticipat în urma renunțării neașteptate la funcție a lui Nursultan Nazarbaev, la 19 martie.

Kasîm-Jomart Tokav, 65 de ani, președinte al Senatului în acel moment, a devenit președinte interimar.

Nazarbaev, în vârstă de 78 de ani, 'părintele națiunii' kazahe, conform titlului său oficial, va continua totuși să ocupe funcții-cheie în această țară bogată în hidrocarburi, pe care a condus-o cu mână de fier timp de aproape trei decenii.

Prima decizie a lui Tokaev în calitate de președinte interimar a fost redenumirea capitalei țării, Astana, un oraș futurist cu un milion de locuitori, care a devenit 'Nur-Sultan', ca omagiu pentru predecesorul său.

La începutul lunii aprilie, Tokaev s-a deplasat la Moscova, unde s-a angajat, împreună cu președintele rus Vladimir Putin, să întărească 'prietenia' între cele două țări, mai ales în domeniile militar și nuclear.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău