Kazahstan | Încă 1.700 de persoane arestate la Almatî, în timp ce situația pare să se stabilizeze

  • 12 Ianuarie 2022 14:23
Kazahstan | Încă 1.700 de persoane arestate la Almatî, în timp ce situația pare să se stabilizeze

Încă cel puțin 1.700 de persoane au fost arestate la Almatî, capitala economică a Kazahstanului și scena celor mai grave violențe din timpul recentelor acțiuni de protest antiguvernamentale, potrivit DPA, care adaugă faptul că mass-media kazahe i-au catalogat pe cei reținuți drept "hoți și alți criminali".

Numărul persoanelor reținute la nivel național depășește cifra de 10.000, dar situația din această țară imensă central-asiatică pare să se stabilizeze, după manifestațiile declanșate la 2 ianuarie în urma dublării prețului la carburanți, transmite Agerpres.

Militanții pentru drepturile omului au cerut guvernului kazah să se asigure ca toți protestatarii reținuți să beneficieze de un proces echitabil.

Creșterea peste noapte a prețului la gazul natural lichefiat, utilizat ca principal combustibil în vestul țării, unde se află de altfel concentrate cele mai importante zăcăminte de petrol și gaze din Kazahstan, au declanșat manifestații ce au degenerat în violență armată, în special, la Almatî, săptămâna trecută.

Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a calificat revoltele drept o tentativă de "lovitură de stat" dirijată din străinătate. Pe fondul lor, el a instalat un nou guvern și a ordonat armatei să reprime orice alte manifestații.

Observatori din Asia Centrală sugerează că Tokaev a profitat de criză pentru a concentra principalele pârghii ale puterii în condițiile unei dualități de putere. Fostul președinte Nursultan Nazarbaev, care se retrăsese din prim-planul scenei politice în 2019, ocupa funcția de șef al Consiliului pentru Securitate Națională, având sub control armata și toate instituțiile militarizate. În prezent, această funcție a fost preluată de Tokaev, deși Constituția kazahă stipulează că această funcție este deținută de Nazarbaev pe viață, potrivit Meduza.io.

Totuși în continuare nu este clar cine au fost acei protestatari înarmați care au luat cu asalt clădiri administrative și posturi ale poliției și pe care Tokaev îi numește "teroriști", fără a furniza dovezi concrete în acest sens.

Miercuri, Tokaev s-a deplasat la Almatî, epicentrul violențelor de săptămâna trecută, unde a participat la ședință a celulei de criză, a indicat purtătorul de cuvânt al președintelui Berik Uali pentru agenția de stat Tengrinews.

Cu această ocazie, președintele kazah s-a întâlnit cu rudele a 18 membri ai forțelor de securitate care și-au pierdut viața în cursul revoltelor, pentru a exprima condoleanțe și a înmâna decorații, conform EFE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău