Kaspersky: Un troian de spionaj, descoperit recent pe sistemul de operare Android

  • 19 Octombrie 11:18
Kaspersky: Un troian de spionaj, descoperit recent pe sistemul de operare Android

Un troian de Remote Access Trojan (RAT), de spionaj, a fost identificat de către specialiștii în securitate cibernetică de la Kaspersky, pe sistemul de operare Android.

"Kaspersky a identificat o componentă spyware pe Android, necunoscută anterior. Acest modul malware a fost introdus într-o aplicație de călătorie pentru utilizatorii indieni. O analiză detaliată a evidențiat că aceasta era legată de GravityRAT, un troian de tip Remote Access Trojan (RAT), de spionaj, cunoscut pentru activitățile desfășurate în India. Investigațiile ulterioare au confirmat faptul că grupul din spatele acestui malware a depus eforturi în scopul creării unui instrument multiplatformă. Pe lângă direcționarea către sistemele de operare Windows, acesta poate fi folosit acum pe Android și Mac OS. Campania este încă activă", se arată într-un comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES.

Experții au publicat, încă din 2018, o analiză detaliată asupra evoluției GravityRAT, iar concluzia a fost că instrumentul a fost utilizat în atacuri direcționate împotriva serviciilor militare indiene.

Conform datelor Kaspersky, campania a fost activă cel puțin din anul 2015, fiind concentrată mai ales pe sistemele de operare Windows.

"Cu câțiva ani în urmă, însă, situația s-a schimbat, iar grupul a adăugat sistemul Android pe lista țintelor sale. Modulul identificat a fost încă o dovadă a acestei schimbări și au existat mai multe motive pentru care nu arăta ca o componentă tipică de spyware Android. De exemplu, trebuie selectată o anumită aplicație pentru a desfășura activități rău intenționate, iar codul folosit - așa cum se întâmplă adesea - nu se baza pe codul unor aplicații spyware cunoscute până acum. Acest lucru i-a motivat pe cercetătorii Kaspersky să compare modulul respectiv cu familiile APT deja cunoscute. Analiza adreselor de comandă și control (C&C) utilizate a dezvăluit mai multe module periculoase, legate de gruparea din spatele GravityRAT. În total, au fost găsite peste 10 versiuni ale GravityRAT, distribuite ca aplicații legitime, cum ar fi cele de partajare securizată a fișierelor care ar ajuta la protejarea dispozitivelor utilizatorilor de criptarea troienilor sau ca playere media. Utilizate împreună, aceste module au permis grupului să acceseze sistemele de operare Windows, Mac OS și Android", notează specialiștii.

Potrivit sursei citate, lista funcțiilor activate în majoritatea cazurilor a fost standard și obișnuită pentru programele de tip spyware, iar modulele pot prelua datele dispozitivului, listele de contacte, adresele de e-mail, jurnalele de apeluri și mesajele SMS.

Un alt amănunt important este că unii dintre troieni căutau și fișiere cu extensii . jpg, .jpeg, .log, .png, .txt, .pdf, .xml, .doc, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .docx, și .opus din memoria dispozitivului, pentru a le trimite și pe acestea către serverele C&C.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky, precum și 270.000 de companii client.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:6,7 m/s
Sun
0
Mon
-1
Tue
1
Wed
5
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău