Kaspersky Lab: Ceasurile inteligente pot deveni instrumente de spionaj

  • 15 Iunie 2018 12:55
Kaspersky Lab: Ceasurile inteligente pot deveni instrumente de spionaj

Ceasurile inteligente pot deveni instrumente de spionaj, colectând silențios semnalele accelerometrului și ale giroscopului care ar putea fi transformate în seturi de date unice despre deținătorii dispozitivului, atrag atenția experții Kaspersky Lab, într-o analiză dată vineri publicității.

"(...) pentru un stil de viață sănătos, multe persoane folosesc trackere de fitness care să le monitorizeze mișcarea și activitățile sportive. Dar există și efecte negative. Accesoriile smart, printre care ceasurile inteligente și trackerele de fitness, sunt foarte des folosite în activități sportive, pentru a ne monitoriza activitatea și a primi notificări etc. Majoritatea acestor dispozitive sunt echipate cu senzori de accelerație integrați (accelerometru), care vin deseori alături de senzori de rotație (giroscop), pentru a număra pașii și a identifica poziția actuală a utilizatorului. Folosind algoritmi matematici disponibili în puterea de calcul a accesoriului smart, a fost posibilă identificarea tiparelor de comportament, a perioadelor când utilizatorii se mișcau, către ce și pentru cât timp. Cel mai important, a fost posibilă identificarea activităților sensibile ale utilizatorului, printre care introducerea unei fraze folosite ca parolă pe computer (cu o acuratețe de până la 96%), introducerea unui cod PIN la ATM (aproximativ 87%) și deblocarea telefonului mobil (aproximativ 64%)", susțin specialiștii.

Potrivit analizei, setul de date de semnal este în sine un tipar unic de comportament pe dispozitivul deținătorului.

"Folosindu-l, cineva ar putea merge mai departe și încerca să identifice identitatea unui utilizator - fie printr-o adresă de e-mail care a fost cerută în momentul înregistrării în aplicație, fie prin intermediului accesului la datele de autentificare ale contului Android. După aceea, este doar o problemă de timp până când sunt identificate informații amănunțite, inclusiv obiceiurile zilnice și momentele când introduc date importante. Dar chiar dacă acest exploit nu este valorificat, ci folosit de infractorii cibernetici în alte scopuri, pot exista o mulțime de consecințe neplăcute. De exemplu, ar putea să decripteze semnalele primite folosind rețelele neuronale, să spioneze victimele sau să instaleze skimmere la ATM-urile la care victimele merg de obicei. Am văzut deja cum infractorii pot obține o acuratețe de 80% atunci când încearcă să decripteze semnalele accelerometrului și să identifice parola sau PIN-ul, folosind doar datele colectate de senzorii smartwatch-ului", se menționează în document.

Cercetătorii Kaspersky Lab precizează că există motive de îngrijorare dacă aplicația trimite o cerere de a recupera informațiile din contul utilizatorului, dacă aplicația solicită și permisiunea de a trimite date de geolocalizare sau în cazul în care observă consumarea rapidă a bateriei dispozitivului.

În aceste condiții, utilizatorii de ceasuri inteligente trebuie să evite descărcarea de permisiuni suplimentare și setarea adresei de e-mail de birou când se înregistrează în aplicație. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:77 %
Vint:4,1 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
22
Mon
23
Tue
23

Curs oficial BNM 17 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4450 -0.0865
USD 17.0667 -0.0048
RON 4.0151 -0.0170
UAH 0.6263 -0.0028
RUB 0.2395 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău