Kârgâzstan: 36 de morți după confruntările cu Tadjikistanul

  • 18 Septembrie 2022 12:20
Kârgâzstan: 36 de morți după confruntările cu Tadjikistanul

Kârgâzstanul a anunțat duminică moartea a încă 12 persoane în confruntările de la granița cu Tadjikistanul în această săptămână, ridicând bilanțul la 36 de kirghizi uciși în luptele dintre aceste țări din Asia Centrală, informează France Presse.

"Numărul morților este de 36 de persoane în conflictul armat din regiunea Batken", situată în sud-vestul Kârgâzstanului și la granița cu Tadjikistanul, a declarat Ministerul Sănătății din Kârgâzstan.

Într-un nou bilanț separat, ministerul a mai spus că 134 de persoane au fost rănite, transmite Agerpres.

Confruntate cu această izbucnire de violențe, cele mai grave din aprilie 2021, cele două țări au convenit de urgență vineri asupra unei încetări a focului, dar apoi s-au acuzat reciproc că au încălcat-o în mod repetat.

Duminică dimineață, polițiștii de frontieră kirghizi au indicat totuși că noaptea a fost "calmă, fără incidente", menționând totodată că situația a rămas "tensionată" la granița din regiunile kirghize Osh și Batken.

Sâmbătă, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a chemat prin telefon pe responsabilii ambelor tabere "să favorizeze dialogul pentru o încetare a focului de durată", a declarat un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite.

Sâmbătă dimineață, Ministerul de Interne din Tadjikistan a anunțat că civili au fost uciși în Tadjikistan în timpul încălcărilor armistițiului, fără a preciza numărul lor. Tirurile dintre cele două țări de la începutul acestei săptămâni au provocat deja moartea a doi polițiști de frontieră tadjici și au făcut răniți.

Granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan este scena unor lupte regulate. Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de frontieră comună este contestată de la destrămarea URSS, pe fondul tensiunilor legate de accesul la resurse.

În aprilie 2021, o erupție de violență a provocat moartea a peste 50 de persoane și a stârnit temeri cu privire la un conflict la scară mai mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău