Kamala Harris, la București: Sunt aici pentru a reafirma angajamentul SUA față de parteneriatul cu România și față de NATO

  • 11 Martie 2022 15:28
Kamala Harris, la București: Sunt aici pentru a reafirma angajamentul SUA față de parteneriatul cu România și față de NATO

Vicepreședinta Kamala Harris a afirmat vineri, în cadrul primei sale vizite în România, că se află la București pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite față de parteneriatul strategic cu România și față de NATO.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a fost primită, vineri, la Palatul Cotroceni, de președintele României Klaus Iohannis. Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe Platoul de ceremonii de la Cotroceni. Au fost intonate imnurile oficiale ale SUA și României.

Este plăcerea mea să vă primesc aici în aceste vremuri dificile. Vizita dumneavoastră aici este o dovadă puternică a parteneriatului nostru puternic“, a declarat Iohannis, la începutul consultărilor în format tete-a-tete, la care au mai participat premierul român Nicolae Ciucă și consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA, Nancy McEldowney.

Absolut. De aceea sunt aici, pentru a reafirma angajamentul nostru pentru acest parteneriat, pentru această prietenie și pentru alianța NATO“, a spus Kamala Harris.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, efectuează vineri o vizită oficială la București, ca parte a primei sale deplasări în țările de pe flancul estic al NATO pe fondul războiului ruso-ucrainean declanșat de agresiunea militară a Rusiei la adresa statului vecin.

Harris, aflată la a treia sa vizită în Europa de la preluarea mandatului, ajunge în capitala României după o vizită efectuată la Varșovia pentru a reasigura cele mai mari țări de pe flancul estic de sprijinul Washington-ului în fața amenințării rusești și pentru a discuta pașii viitoarelor acțiuni de descurajare, de asigurare a securității energetice, de gestionare a fluxurilor de refugiați și a ajutorului umanitar pentru Ucraina și de înăsprire a sancțiunilor împotriva Moscovei.

Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfășoară la Versailles, președintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România și despre soldații americani care au venit în țara noastră.

Vizita vicepreședintelui american la București a fost precedată de o convorbire telefonică cu premierul Nicolae Ciucă, de o vizită, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a președintelui Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, și de o discuție telefonică între secretarul american al apărării Lloyd Austin și ministrul apărării Vasile Dîncu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău