Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din Estonia

  • 26 Ianuarie 2021 15:10
Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din Estonia

Noul guvern al Estoniei a fost învestit marți, iar Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din această țară, după ce guvernul precedent a demisionat din cauza unui scandal legat de corupție, informează dpa, potrivit Agerpres.

Kaja Kallas și noul său cabinet de miniștri au primit votul parlamentului marți dimineața, după ce Kallas a fost nominalizată oficial de președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid.

"Există posibilitatea de a transforma răul în bine. Aceasta este o importantă oportunitate", a spus Kaljulaid în timpul nominalizării.

Kaja Kallas, 43 de ani, avocată și fiica fostului comisar european Siim Kallas, a preluat funcția de premier de la Juri Ratas, care a demisionat în urmă cu două săptămâni, pe fondul unor acuzații de corupție împotriva Partidului său de Centru, privind acordarea unor ajutoare de stat pentru un proiect imobiliar.

Kallas a declarat că noul guvern va acorda prioritate creșterii economice. Chiar dacă în prezent Estonia se confruntă cu o uriașă criză cauzată de pandemia de coronavirus, aceasta ar putea fi folosită ca un stimul pentru viitor, a spus lidera Partidului Reformei, pro-business.

Kallas, cu al său Partid al Reformei, va conduce o coaliție cu Partidul de Centru al lui Ratas. Cele două partide sunt principalele forțe politice din Estonia după ce această țară și-a redobândit independența în 1991 și ambele sunt ferme susținătoare ale UE și NATO.

Alianța va avea o majoritate de 59 din cele 101 de locuri din parlament.

Noul cabinet de miniștri va fi format din șase femei și opt bărbați, printre care Eva-Maria Liimets ministru al afacerilor externe, Kalle Laanet ministru al apărării, Keit Pentus-Rosimannus ministru de finanțe și Andres Sutt ministru pentru comerț extern și tehnologie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău