”Kafe Afrika”- un loc pentru refugiați

  • 25 Noiembrie 2014 10:23
”Kafe Afrika”- un loc pentru refugiați

Uniunea Europeană are grijă ca refugiații și imigranții care ajung în spațiul comunitar să se integreze mai ușor în țările-gazdă, să își poată găsi un loc de muncă și să învețe limba și obiceiurile locale.

Un exemplu în acest sens este o cafenea din inima Pragăi,  capitala Republicii Cehe, unde își pot găsi un loc de refugiu imigranții africani. ”Kafe Afrika”, deschisă din fonduri europene, îi ajută să asimileze noi deprinderi pentru a-și putea găsi un loc de muncă, dar și să-și păstreze identitatea culturală. Natalia Zaharescu a vizitat cafeneaua respectivă și relatează.

”Un crâmpei din Africa în inima Pragăi” este prima recomandare pe care o găsim pe un ghid online pentru turiști, venită din partea unui vizitator al ”Kafe Afrika”. Este unul dintre instrumentele de promovare pe care îl folosește inițiatorul acestui proiect social, Kofi Nkruman, de la organizația non-guvernamentală Humanitas Africa. Imigranții și refugiații africani care ajung în țările europene deseori nu au educația necesară pentru a-și putea găsi un loc de muncă, iar la ”Kafe Afrika” au posibilitatea să învețe o meserie, dar și limba cehă, ne spune Kofi Nkruman.

Trebuie să cunoști limba ca să îți poți găsi un loc de muncă și ca să îți poți închiria un apartament. Așa că am hotărât ca să îi ajutăm pe acești oameni, care erau dezavantajați. Aveam ideea acestui local, dar nu aveam bani. Atunci a fost anunțat acest grant din fondurile sociale europene și am aplicat.

Astfel, la ”Kafe Afrika”, sunt angajate câte 6 persoane la fiecare jumătate de an, unde învață să lucreze la bucătărie, unde gătesc mâncare tradițională africană, sau la bar, unde servesc vizitatorii și îi tratează cu ospitalitatea tradițională africană, mai menționează Kofi Nkruman.

INSERT

Sunt niște oameni foarte drăguți, le place să zâmbească și sunt foarte ospitalieri. De aceea am decis să construim acest proiect sprijinindu-ne pe avantajele pe care le au oamenii originari din Africa.

Fondurile europene accesate acoperă cheltuielile pentru chiria localului, care, însă, este încă prea mare pentru această mică afacere socială. Un specific al localului este că aici nu se fumează, aceasta fiind o condiție a finanțatorilor europeni. O idee bună pentru mediu, dar nu prea avantajoasă pentru business, pentru că fumătorii ocolesc această cafenea, după cum a remarcat Kofi Nkruman. Totuși, el rămâne optimist și crede în durabilitatea proiectului, având deja câteva comenzi importante pentru sărbătorile de iarnă, când va organiza petreceri corporative tematice pentru iubitorii culturii africane.

În Republica Moldova, statul le oferă celor câtorva sute de imigranți, refugiați și solicitanți de azil programe în cadrul cărora pot studia limba română, sprijin la angajare, prin intermediul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, dar și activități de acomodare socio-culturală. Tatiana Ciumaș, șefa secției de integrare a Biroului de Migrație și Azil:

Sunt sesiuni dedicate străinilor, ca să înțeleagă mai bine cultura, tradiția, obiceiurile Republicii Moldova, organizare administrativă a statului, istoria, specificul geografic. Tot ce este necesar pentru conviețuire, deoarece țările de proveniență sunt diferite.

Potrivit ultimelor date, în Republica Moldova sunt înregistrați 171 de solicitanți de azil, dintre care mai mult de jumătate sunt veniți din Ucraina. Totodată, sunt înregistrate 200 de persoane beneficiare de protecție umanitară și peste 100 de refugiați recunoscuți.

Acest material este publicat în cadrul proiectului  “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360. Elaborarea acestui material este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau Guvernului SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău