Justiția UE reglementează utilizarea butonului „îmi place” al Facebook de către site-urile web
-
29 Iulie 2019 19:45
Un site de comerț online dotat cu butonul ''îmi place'' al Facebook trebuie de acum încolo să-și informeze clienții că împărtășește datele lor personale cu grupul american și să le ceară consimțământul, a decis luni justiția europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Curtea de Justiție a UE (CJUE) a afirmat în verdictul său că aceste site-uri web sunt responsabile în comun cu gigantul american de colectarea și transmisia datelor personale ale clienților lor.
Curtea a fost sesizată de justiția germană în 2016. Asociația consumatorilor din Renania de Nord Westfalia (land din vestul Germaniei) reproșa site-ului de vânzări online de haine Fashion ID, proprietatea grupului Peek & Cloppenburg, că a transmis Facebook datele personale ale clienților săi fără consimțământul lor.
Sesizat despre litigiu, tribunalul din Dusseldorf, vestul Germaniei, a cerut un aviz al CJUE, cu sediul în Luxemburg.
Curtea a precizat în verdictul său că site-ul nu este, pe de altă parte, responsabil de modul în care sunt tratate ulterior aceste date de către Facebook.
Bitkom, federație germană care reprezintă companiile active pe internet, a criticat acest verdict, apreciind că pune în seama site-urilor web o enormă responsabilitate și că va spori birocrația.