Justiția pentru un copil abuzat: prietenoasă sau ostilă?
-
06 Mai 2016 10:00
Anual, sute de copii din Republica Moldova devin victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, a traficului sau violenței în familie (pe parcursul textului generic “victime/martori ai abuzului”), astfel copiii ajungând să interacționeze nolens volens cu sistemul justiției.Cum ar trebui să aibă loc primul contact al unui copil, care a trăit experiența tragică…
Anual, sute de copii din Republica Moldova devin victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, a traficului sau violenței în familie (pe parcursul textului generic “victime/martori ai abuzului”), astfel copiii ajungând să interacționeze nolens volens cu sistemul justiției.
Cum ar trebui să aibă loc primul contact al unui copil, care a trăit experiența tragică a unui abuz, cu sistemul de justiție, astfel încât să nu fie traumatizat și mai mult, am încercat să aflăm într-un interviu de la Irina Lupușor, expert în cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului (CNPAC).
O comunicare scurtă cu copilul, fără a se întreba detalii. Așa ar trebui să arate primul contact al unui copil victimă/martor al abuzului cu sistemul de justiție, potrivit experților în domeniul justiției prietenoase copilului. Acestea sunt recomandări care se încearcă a fi aplicate și în sistemul de justiție din Republica Moldova.
La primul contact cu copilul victimă/martor al unui abuz, indiferent cine este persoana care interacționează cu acel minor, profesor, părinte, vecin, polițist, etc. nu se pun întrebări ce țin de investigare, ci doar întrebări care să constate existența unei infracțiuni, unei crime împotriva copilului, urmat după caz, de plasarea acestuia într-un mediu sigur.
“Contactul primar cu copilul se rezumă la constatarea unui abuz. Dar nu trebuie să se insiste cu întrebări detaliate, să vină și ofițerul de urmărire penală, și polițistul și procurorul și să chestioneze acel copil. Primul contact al unui copil victimă sau martor al unui abuz cu justiția ar trebui să aibă loc odată cu audierea în condiții speciale potrivit art. 1101din Codul de procedură penală. Din momentul în care s-a aflat despre abuz, până a fi realizată audierea în condițiispeciale, prietenoase copilului, în Republica Moldova deseori se întâmplă că acest copil victimă sau martor al unui abuz discută cu ofițerulde urmărire penală, cu procurorul sau cu alți actori ai sistemului de justiție, lucru care trebuie evitat” susține Irina Lupușor, expertul CNPAC.
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii desfășoară în prezent un proiect de pilotare a Modelului sistemului de justiție prietenos copilului victimă sau martor al infracțiunilor cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violența în familie, care nu a împlinit vîrsta de 14 ani în raionul Orhei și municipiul Bălți, prin care se încearcă aplicarea standardelor internaționaleși schimbarea modului de activitate a tuturor specialiștilor implicați în domeniu, prin dezvoltarea de bune practici conforme rigorilor consacrate.
“În Republica Moldova primul contact cu copilul victimă sau martor al unui abuz nu este reglementat prin lege, și poate că ar fi cazul să fie clarificate aspectele legate de ce ar însemna acest prim contact, cine o face, cum o face (...). Însă nu atât lipsa cadrului de reglementare, a unei norme este problema, este nevoie, și asupra acesteia insistăm prin pilotare, ca practica să se schimbe”menționează în continuare Irina Lupușor.
În țări cu o îndelungată experiență în domeniul justiției prietenoase copilului, cum ar fi Olanda și Marea Britanie, există reglementate prin lege unități de intervenție urgentă cu echipe mobile multidisciplinare. Primul contact cu copilul victimă sau martor al unui abuz este făcut de regulă de un ofițer de urmărire penală, care după caz poate dispune și pornirea imediată a dosarului potrivit expertului CNPAC.
Pentru a informa specialiștii care interacționează cu copilul victimă sau martor al abuzului, dar și pentru a-i ghida în asigurarea corectă a primului contact dintre copil victimă sau martor și sistemul de justiție, CNPAC a realizat o serie de materiale video prin care se răspunde la întrebările specialiștilor pentru a asigura protecția și integritatea copilului.
Potrivit Elenei Nofit, PR manager în cadrul CNPAC, aceste filmulețe vor ajuta oamenii legii și autoritățile abilitate să cunoască cum trebuie să aibă loc primul contact cu un copil victimă sau martor al abuzului, care sunt întrebările și informația relevantă la această etapă, astfel încît să nu traumatizeze copilul și mai mult.
Aprobată în vara lui 2014, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea cadrului legal privind justiția prietenoasă copiilor victime sau martori ai abuzului este parte a reformei justiției la care Republica Moldova s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Aceste modificări prevăd crearea condițiilor speciale pentru audierea copilului victimă sau martor al abuzuluiși a unui sistem de justiție prietenos copilului, menit să diminueze influența factorilor de ordin psiho-emoțional, și evitarea stării de stres a acestuia.
AUDIO: Audiați interviul integral aici