Justiția gestionată de interimari. Câte instanțe sunt conduse de președinți sau vicepreședinți fără drepturi depline (bizlaw.md)
-
26 Aprilie 2021 11:13
Din totalul de 21 instanțe de judecată din Republica Moldova, cel puțin 14 sunt conduse de președinți sau vicepreședinți interimari sau ale căror mandate au expirat. În unele cazuri, interimatul este exercitat pentru o perioadă ce depășește cu mult un an de zile, comunică Bizlaw.md.
Curtea Supremă de Justiție este condusă de un președinte interimar din noiembrie 2019, după ce fostul președinte, Ion Druță, a demisionat. Până în luna martie 2021, atribuțiile au fost exercitate de către magistratul Vladimir Timofti. După numirea în funcție a doi vicepreședinți noi la CSJ, interimatul funcției de președinte a fost preluat de Tamara Chișca-Doneva, notează sursa citată.
Toate cele patru instanțe de apel au cel puțin câte un magistrat cu funcție de conducere care exercită atribuțiile în calitate de interimar sau al cărui mandat a expirat. La Curtea de Apel Comrat, de exemplu, Grigori Colev exercită interimatul președintelui din iunie 2019. Mandatul de vicepreședinte al acestuia a expirat în august 2020. Curtea de Apel Bălți este condusă, la fel, de un președinte interimar. Este vorba despre magistratul Ion Talpa, care în data de 30 iunie 2020 a fost numit în funcția de vicepreședinte al instanței, iar 16 zile mai târziu și în funcția de președinte interimar. Curtea de Apel Chișinău și Curtea de Apel Cahul au câte un vicepreședinte cu mandat expirat. Este vorba despre Iurie Iordan, numit în funcția de conducere în noiembrie 2016 și, respectiv, Galina Vavrin, vicepreședinte din martie 2016. Legislația stipulează că mandatul funcției de conducere are o durată de patru ani.
În cadrul instanțelor de prim nivel, cel puțin nouă judecătorii sunt conduse de interimari, după cum urmează:
- Judecătoria Cahul: magistratul Mihail Bușuleac exercită interimatul funcției de președinte din octombrie 2018;
- Judecătoria Comrat: Igor Botezatu este președinte interimar din 4 februarie 2021. Mandatul de vicepreședinte al acestuia a expirat la începutul anului;
- Judecătoria Cimișlia: Veronica Carapirea a fost numită în funcția de președinte interimar la începutul lunii martie 2021;
- Judecătoria Orhei: mandatul președintelui Veronica Cupcea a expirat în data de 27 ianuarie 2021;
- Judecătoria Ungheni: mandatul președintelui Vasile Șchiopu a expirat în data de 27 ianuarie 2021;
- Judecătoria Bălți: mandatele președintelui Dumitru Gherasim și al vicepreședintelui Dumitru Pădurari au expirat în data de 27 ianuarie 2021;
- Judecătoria Chișinău, sediul Centru: Aliona Miron este vicepreședinte interimar din 1 iulie 2019;
- Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni: Corina Albu a fost numită recent în funcția de vicepreședinte interimar;
- Judecătoria Edineț: mandatul vicepreședintelui Eugeniu Pșenița a expirat la sfârșitul lunii martie;
- Judecătoria Căușeni: Dan Dubcovețchi va prelua, din 7 mai, interimatul funcției de vicepreședinte.
Totodată, în perioada imediat următoare, adică pe parcursul lunii mai urmează să expire mandatele altor cinci președinți și un vicepreședinte de instanță:
- Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Edineț, 11 mai;
- Sergiu Osoianu, președintele Judecătoriei Strășeni, 12 mai;
- Veaceslav Suciu, președintele Judecătoriei Criuleni, 12 mai;
- Mihail Macar, președintele Judecătoriei Hîncești, 12 mai;
- Ion Rusu, vicepreședintele Judecătoriei Drochia, 12 mai;
- Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău, 20 mai.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concursuri pentru mai multe dintre funcțiile de conducere rămase vacante sau care urmează să devină vacante în curând. Procesul este anevoios inclusiv datorită faptului că, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor sunt nefuncționale din octombrie 2020. Prin urmare, pentru unele funcții nu există, încă, candidați evaluați ce s-ar putea înscrie în concurs.