Justiția din R.Moldova | Două spețe similare, cu decizii diametral opuse: Cazul Șor vs cazul Petic (ZdG)

  • 03 Martie 2019 10:30
Justiția din R.Moldova | Două spețe similare, cu decizii diametral opuse: Cazul Șor vs cazul Petic (ZdG)

În 2019, instanțele de judecată din Republica Moldova au decis să nu-l elibereze din arest pe Gheorghe Petic, candidat la funcția de deputat pe listele Blocului ACUM. În urmă cu patru ani, instanțele de judecată au avut de examinat o speță similară.

Atunci, însă, au decis să-l elibereze pe Ilan Șor din arest la domiciliu, ca să nu-i îngrădească dreptul de a candida, prevăzut în Codul Electoral al Republicii Moldova, constată Ziarul de Gardă.

Între timp, Ilan Șor a fost ales președintele Partidului Șor, iar formațiunea sa a obținut aproape 8% la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și 7 mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova. În acel dosar penal, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare, dar pentru că sentința nu este definitivă, politicianul se află în libertate.

Șor a fost eliberat din arest pentru a nu-i îngrădi drepturile

„Pe durata perioadei electorale, candidații nu pot fi concediați ori transferați la o altă muncă sau funcție fără acordul lor, precum și nu pot fi trași la răspundere penală, arestați, reținuți sau supuși unor sancțiuni administrative fără consimțământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepția cazurilor de infracțiuni flagrante”, spune Codul Electoral al R. Moldova.

Pe această prevedere s-a bazat, în mai 2015, Judecătoria Buiucani, care a decis ca Ilan Șor, care pe atunci avea calitatea de învinuit într-un dosar privind frauda bancară și se afla în arest la domiciliu, să fie eliberat pentru a nu-i fi îngrădit dreptul de a fi ales. Decizia instanței de judecată a fost luată a doua zi după ce Șor a fost înregistrat în cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Orhei din partea mișcării social-politice „Ravnopravie”.

Ulterior, acesta a câștigat alegerile și nu a mai revenit în arest.

Cazul Petic și altă opinie a instanței

În ianuarie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acceptat includerea lui Gheorghe Petic pe lista națională a blocului electoral ACUM în vederea participării la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Petic este liderul filialei Ungheni al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și se află în stare de arest din luna octombrie 2018. Acesta este învinuit de viol, după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni, care a cerut ajutor și intervenția poliției. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu de către Gheorghe Petic.

Liderul partidului PPDA de la Ungheni pledează nevinovat și a declarat că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică.

Petic s-a remarcat în ultimele luni din 2018 prin mai multe acuzații aduse factorilor de decizie din cadrul Poliției de Frontieră.

Justiția din R.Moldova | Două spețe similare, cu decizii diametral opuse: Cazul Șor vs cazul Petic (ZdG)

La 7 februarie 2019, instanța de judecată însă a respins recursul avocaților lui Gheorghe Petic, prin care aceștia cereau eliberarea candidatului la funcția de deputat din arest.

Angela Istrate, avocata lui Gheorghe Petic în acest proces a declarat pentru ZdG că în instanța de judecată a fost prezentată inclusiv hotărârea CEC prin care Petic era inclus în lista candidaților Blocului ACUM pe circumscripția națională și au invocat articolul din Codul Electoral, care prevede că persoana care candidează nu poate fi reținută, arestată, urmărită penal, atât timp cât are statutul de candidat. Instanța a considerat argumentele avocaților ca fiind nefondate.

„Procurorul și reprezentantul CEC-ului au susținut că norma respectivă se referă doar la persoanele care au obținut statutul de candidat și doar după obținerea acelui statut ar fi comis careva infracțiuni. (…) Instanța a chemat din oficiu reprezentantul CEC-ului, nu a fost nici cererea procurorului, nici a apărării, ca să-i audieze opinia. Reprezentantul CEC-ului a spus inițial că nu se poate expune, iar după ce și-a expus opinia procurorul, reprezentantul a susținut că, într-adevăr, este vorba despre persoanele care comit infracțiuni după obținerea calității de candidat”, a menționat Istrate.

Apărătoarea a precizat că în cadrul ședinței a fost invocat precedentul lui Ilan Șor, doar că instanța nu a ținut cont de acel caz.

Recursul avocaților, examinat după alegeri

Ulterior, avocații lui Gheorghe Petic au depus un alt demers în adresa instanței de judecată, care a avut la bază doar articolul din Codul Electoral.

La 14 februarie 2019, Judecătoria Chișinău însă a respins cererea acestora privind eliberarea lui Gheorghe Petic din arest.

„Am făcut acel demers pentru a-i da posibilitatea lui Gheorghe Petic, care era candidat electoral, să-și facă, așa cum trebuie, campanie electorală. Sigur că am invocat precedentul Șor. Instanța însă a respins demersul nostru. Hotărârea primei instanțe a fost luată pe 14 februarie. Noi am depus recurs a doua zi, dar până astăzi (marți, 26 februarie, n.r.), încă nu avem un răspuns de la Curtea de Apel. Instanța de recurs era obligată în trei zile să examineze recursul, dar nu a făcut asta. Deja, când se va examina, alegerile au expirat, iar Gheorghe Petic nu mai este candidat electoral”, a punctat Adrian Cojocaru, unul dintre avocații lui Gheorghe Petic.

Miercuri, 27 februarie 2019, Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Gheorghe Petic. 

Gheorghe Petic a fost al 33-lea în lista Blocului „ACUM” pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, dar nu a acces în Parlament. Ilan Șor a fost primul în lista Partidului Șor și a reușit să acceadă în viitorul Parlament împreună cu alți șase colegi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău