Justiția canadiană respinge o nouă cerere a directoarei financiare a Huawei

  • 14 Martie 2021 12:21
Justiția canadiană respinge o nouă cerere a directoarei financiare a Huawei

O judecătoare canadiană a respins o nouă cerere a directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, care solicita ca mărturiile unor salariați ai gigantului chinez în domeniul telecomunicațiilor să fie admise ca dovadă împotriva extrădării sale spre SUA, informează duminică AFP, potrivit Agerpres.

Avocații lui Meng Wanzhou, 49 de ani, estimează că aceste depoziții sub jurământ ar putea arăta că banca HSBC știa de legăturile dintre Huawei și filiala sa Skycom ce opera în Iran, contrar a ceea ce afirmă justiția americană. Aceste dovezi ar contribui la demonstrarea faptului că dosarul împotriva dnei Meng "nu este fiabil", potrivit avocaților.

SUA o acuză pe Meng că a mințit HSBC, în timpul unei întâlniri în 2013, asupra legăturilor dintre Huawei și filiala sa, cu riscul de a împinge banca să încalce la rândul său sancțiunile americane împotriva acestei țări. SUA vor să o judece pe Meng pentru fraudă bancară.

Într-o decizie publicată vineri seara, judecătoarea Heather Holmes de la Curtea Supremă a provinciei canadiene Columbia Britanică a estimat că mărturiile cerute de către apărarea dnei Meng "țin de domeniul procesului, nu de o audiere asupra extrădării". Aceste depoziții nu ar face decât să prezinte o nouă versiune a faptelor în opoziție cu cea a justiției americane, "ceea ce ar depăși anvergura unei audieri asupra extrădării", potrivit judecătoarei.

La sfârșitul săptămânii, Huawei a confirmat că Meng Wanzhou a angajat o acțiune în justiție împotriva HSBC la Hong Kong pentru a obține documente pe care ea speră să le folosească pentru a combate extrădarea sa în SUA. În februarie anul trecut, ea a pierdut o acțiune similară în justiție la Londra.

Audierile asupra extrădării lui Meng Wanzhou - care se află în rezidență supravegheată la Vancouver după arestarea ei la sfârșitul lui 2018 - la cererea SUA, au intrat în faza lor finală. Ele ar urma să fie reluate luni și să se încheie la mijlocul lui mai la Vancouver.

Relațiile dintre Ottawa și Beijing traversează o criză fără precedent după arestarea în China a fostului diplomat canadian Michael Kovrig și a compatriotului său Michael Spavor, acuzați de spionaj, la câteva zile după arestarea lui Meng Wanzhou pe 1 decembrie 2018, în timpul unei escale pe aeroportul din Vancouver.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău