Justiția canadiană a decis că Iranul a comis un act terorist prin doborârea avionului Boeing ucrainean în ianuarie 2020

  • 21 Mai 2021 11:03
Justiția canadiană a decis că Iranul a comis un act terorist prin doborârea avionului Boeing ucrainean în ianuarie 2020

Iranul a comis un act terorist prin doborârea unui avion Boeing ucrainean în ianuarie 2020 după decolarea de la Teheran, a tranșat joi un tribunal canadian, deschizând calea pentru o cerere de despăgubire de la familiile victimelor, relatează France24, potrivit Agerpres.

Curtea Superioară de Justiție de la Ontario a decis că cele două tiruri de rachetă asupra zborului PS752 al companiei Ukraine International Airlines au fost „după toate probabilitățile” intenționate și sunt considerate de legea canadiană un „act de terorism”.

„Reclamanții au stabilit că distrugerea zborului 752 (de către Iran) este un act de terorism”, a concluzionat judecătorul Edward Belobaba, pronunțându-se în favoarea celor patru apropiați ai victimelor care vor să poată da în judecată Iranul în Canada, potrivit avocaților lor.

„Decizia Curții Superioare de Justiție din Ontario este fără precedent în legea canadiană”, au afirmat cei doi avocați ai lor, Mark și Jonah Arnold, într-un comunicat.

„Ea va avea un impact important pentru apropiații victimelor, care caută să li se facă dreptate”, au adăugat ei. Potrivit acestora, decizia deschide calea pentru cereri de despăgubiri ale clienților lor adresate Iranului pentru act terorist.

Reclamanții solicită daune de 1,5 miliarde de dolari. Statele beneficiază în general de imunitate în Canada, unde nu pot fi judecate în civil.

Însă o lege care datează din 2012 face o excepție pentru țările considerate a fi susținătoare ale „terorismului”.

Ottawa a rupt relațiile diplomatice cu Teheranul în același an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău