Justiția britanică a dat dreptate guvernului în disputa privind „miresele ISIS”

  • 26 Februarie 2021 13:48
Justiția britanică a dat dreptate guvernului în disputa privind „miresele ISIS”

Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că Shamima Begum, care a plecat în Siria în 2015 pentru a se alătura Statului Islamic, nu se poate întoarce pe teritoriul britanic pentru a încerca să-și recupereze cetățenia, relatează Euronews, potrivit hotnews.ro.

Begum a fugit din Marea Britanie când avea 15 ani alături de alte două prietene pentru a se alătura grupării teroriste care controla regiuni vaste din Siria la momentul respectiv, notează sursa citată

Aceasta a fost descoperită într-o tabără de refugiați din Siria după înfrângerea forțelor Statului Islamic și este în prezent reținută la tabăra Al-Roj din nord-vestul țării de către Forțele Democratice Siriene.

Aceasta a cerut să se întoarcă în Marea Britanie pentru a participa la procedurile legale de a-și recăpăta cetățenia revocată de către guvernul britanic în februarie 2019.

Autoritățile au argumentat că întoarcerea sa în Regatul Unit reprezintă un risc la adresa siguranței naționale.

Naționalitatea lui Begum a fost revocată de fostul ministru de interne britanic, Sajid Javid, care a afirmat că aceasta este de origine bengaleză și poate prin urmare să se stabilească în Bangladesh.

Aceasta a contestat decizia, argumentând că nu deține cetățenia vreunei alte țări și că decizia ministrului de interne a transformat-o într-o apatridă.

Curtea de Apel a decis în iulie 2020 că ar trebui să i se permită să se întoarcă pentru a-și susține cazul, afirmând că este singurul mod în care apelul acesteia ar fi „corect și eficace”.

Decizia a fost atacată în luna noiembrie de către ministerul de interne pe motiv că întoarcerea sa ar putea aduce atingere siguranței naționale.

Curtea Supremă a întors vineri decizia instanței inferioare, afirmând printre alte argumente că „dreptul la o audiere corectă nu substituie toate celelalte considerații ca de exemplu siguranța publicului.

Sajid Javid a salutat decizia, afirmând într-un comunicat remis presei că „nu există soluții simple la această situație dar orice restricții asupra drepturilor și libertăților cu care se confruntă această persoană sunt o consecință directă a acțiunilor extreme pe care ea și alții le-au luat”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău