Jurnalistul de opoziție turc Can Dundar, refugiat în Germania, a fost condamnat la peste 27 de ani de închisoare

  • 23 Decembrie 2020 14:35
Jurnalistul de opoziție turc Can Dundar, refugiat în Germania, a fost condamnat la peste 27 de ani de închisoare

Reputatul jurnalist turc de opoziție Can Dundar, refugiat în Germania, a fost condamnat miercuri la peste 27 de ani de închisoare, pentru sprijin acordat unei organizații teroriste și pentru spionaj, au anunțat mass-media locale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Tribunalul de la Istanbul l-a declarat pe Dundar, fost redactor-șef al cotidianului de opoziție Cumhuriyet, vinovat pentru publicarea în 2015 a unei anchete în care se afirma că serviciile secrete ale Turciei livrau arme unor grupări islamiste în Siria.

În mai 2016, Can Dundar a fost condamnat în primă instanță la cinci ani și zece luni de închisoare pentru divulgarea de secrete de stat, într-un dosar care a provocat furia președintelui Recep Tayyip Erdogan. Însă acest verdict a fost anulat în 2018 de o Înaltă Curte care a ordonat un nou proces împotriva lui Dundar, pentru acuzații de spionaj ce presupuneau o pedeapsă mai aspră.

În pronunțarea verdictului de miercuri, tribunalul a precizat că Dundar a fost condamnat la 18 ani și șase luni de închisoare pentru "divulgarea de informații confidențiale și spionaj" în legătură cu publicarea anchetei asupra armelor furnizate unor grupări islamiste în Siria, și la opt ani și nouă luni de închisoare pentru "ajutor acordat unei organizații teroriste", referire la rețeaua predicatorului Fetullah Gulen.

Gulen, care trăiește în exil în SUA, este acuzat de Ankara că a orchestrat puciul eșuat împotriva președintelui Erdogan, în iulie 2016.

După prima sa condamnare, Dundar s-a refugiat în Germania, în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău