Jurnaliștii din regiunile Rusiei scriu despre mobilizare, despre pierderile armatei ruse și deținuți, sub amenințări și chiar riscând de a ajunge la închisoare, continuând să-și desfășoare activitatea
-
24 Noiembrie 2022 14:36
O dată cu izbucnirea războiului (din Ucraina, n.r.), Kremlinul a distrus complet și ultimele publicații, mass-media independente din Rusia. Redacțiile care au avut ocazia și-au continuat activitatea în străinătate, pentru că a devenit extrem de periculos să se angajeze să practice în continuare jurnalismul care nu se supune cenzurii din Rusia, scrie MEDUZA, citat de Rador.
În ciuda presiunilor exercitate din partea autorităților, în Rusia există în continuare instituții de presă care încearcă să relateze în mod obiectiv despre ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina. Datorită exodului de mari proporții al jurnaliștilor independenți, importanța publicațiilor, mass-media regionale, a crescut. Au devenit aproape singurele voci capabile să transmită ceea ce a trăit Rusia, după 24 februarie.
Printre cei care au preferat să nu tacă sunt jurnaliștii care realizează podcastul Deadline, care a relatat despre modul în care au funcționat publicațiile locale, regionale, în ultimele luni. Interlocutorii jurnalistei Nataliei Jdanova sunt jurnalistul de la publicația 'Taiga.info', Iaroslav Vlasov, și Irina Babiceva, corespondent special pentru portalul Rostov 161.RU, care face parte din Shkulev Media Holding.
În acest episod al podcastului, jurnalista Jdanova a relatat despre cum este viața în regiunile rusești în perioada războiului? Cum s-a schimbat activitatea publicațiilor locale? Dacă este posibilă această activitate fără autocenzură? Se mai precizează că texte, relatări, informații importante de pe 'Taiga.info' și '161.RU' au fost remise publicului în perioada războiului, cum ar fi de exemplu: un reportaj de la Eisk, unde un avion militar rusesc s-a prăbușit peste o clădire de nouă etaje; despre cum soțiile și mamele deținuților din regiunea Rostov îi împiedică pe aceștia să fie trimiși să lupte în Ucraina; declarațiile făcute de rudele bărbaților din Tomsk care au fost mobilizați; despre modul în care cei apropiați sunt aruncați direct în prima linie; cum își apără cetățenii din Novosibirsk dreptul de a nu lupta în Ucraina.
Amintim că Deadline este un podcast Meduza care relatează în mod special despre modul în care s-a schimbat activitatea presei și a jurnaliștilor o dată cu izbucnirea războiului din Ucraina.