Jurnaliștii de la Kiev sugerează o legătură între reținerea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus și dosarul Platon

  • 02 Martie 2017 16:30
Jurnaliștii de la Kiev sugerează o legătură între reținerea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus și dosarul Platon

Nicolai Ceaus, un fost judecător controversat din Ucraina, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari și cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanților la Euromaidan, a fost reținut la Chișinău.

Potrivit lui Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, ex-magistratul s-a prezentat la Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Între timp, jurnaliștii de la Kiev sugerează că reținerea lui Nicolai Ceaus ar fi „premiul” pe care Vlad Plahotniuc îl oferă președintelui Ucranei, Petro Poroșenco, pentru extrădarea la Chișinău a omului de afaceri Veaceslav Platon, scrie anticoruptie.md.

Andrei Demian, șef adjunct al Secției urmărire penală a Inspectoratului de Poliție a sectorului Buiucani, ne-a declarat că, însoțit de avocat, Nicolai Ceaus a venit cu un autodenunț. „A spus că vine din Ucraina, dar nu a oferit multe detalii. La scurt timp de dosar s-a ocupat Procuratura Anticorupție”, a spus Andrei Demian.

„Cei de la Buiucani nu știau că el este dat în căutare internațională, au pornit dosar și el a fost reținut. Dosarul a fost retras de la IP Buiucani și transmis Procuraturii Anticorupție. Procuratura avea spre examinare cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea numitului Ceaus, care a fost în funcția de judecător și este urmărit pe o faptă corupțională în Ucraina. Ceaus este fost judecător și subiect special, iar de subiectele speciale este responsabilă Procuratura. Iată de ce dosarul privind trecerea ilegală a frontierei de stat se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție”, a explicat Viorel Morari. 

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, acum fostul magistrat se află în izolatorul CNA. „Există cererea de comisie rogatorie. Ieri a fost informat Biroul Național Anticorupție din Ucraina și Procuratura Generală a Ucrainei privind reținerea lui Nicolai Ceaus. Autoritățile competente din Ucraina trebuie să inițieze procedura de extrădare, să solicite extrădarea lui. Procedura durează”, a precizat procurorul.

Între timp, mai mulți jurnaliști de la Kiev susțin că, de fapt, autoritățile celor două state au făcut un schimb între Nicolai Ceaus și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. „Vă amintiți de businessmanul moldovean care brusc a fost dat pe mâna autorităților Republicii Moldova? Se crede că acesta ar fi premiul care i-ar fi fost oferit oligarhului local Vlad Plahotniuc, care în țara sa are influența ca cea a președintelui și despre care se cunoaște că are relații istorice cu Petro Poroșenco. Businessmanul a fost schimbat cu Ceaus, iar ziua de azi (ziua reținerii - n.r.) este continuarea logică a poveștii”, a scris Svetlana Kriukova, jurnalist la publicația ucraineană Strana.ua, pe rețeaua de socializare Facebook. 

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neașteptate a anunțat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari, după care s-a întors și a dictat sentința. Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reține pentru că judecătorul avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputații și-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reușit să fugă peste hotare. Inițial, se credea că Nicolai Ceaus ar fi plecat în Crimeea, anexată de Federația Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut și pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanți la Euromaidan, dar și a unor oameni de afaceri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău