Jurnalist Deutsche Welle, vânat de talibani: I-au ucis un membru al familiei și au rănit un altul, încercând să pună mâna pe el

  • 20 August 2021 11:43
Jurnalist Deutsche Welle, vânat de talibani: I-au ucis un membru al familiei și au rănit un altul, încercând să pună mâna pe el

Mai mulți talibani aflați în căutarea unui jurnalist ce lucrează pentru Deutsche Welle (DW) au împușcat mortal un membru al familiei sale și au rănit un altul, a anunțat vineri dimineața postul de radio german pe site-ul său. Potrivit acestuia, deși talibanii au dat asigurări că vor respecta libertatea presei, în ultimele zile au întreprins raiduri la domiciliile a cel puțin trei jurnaliști ai săi, transmite DIGI24.ro.

Identitatea jurnalistului vizat, care a ajuns deja în Germania, nu a fost făcută publică. Mai mulți alți membri ai familiei sale au reușit să fugă în extremis, în timp ce talibanii percheziționau locuințe vecine pentru a pune mâna pe jurnalist, notează sursa citată

„Asasinarea de către talibani, ieri (joi), a unui apropiat al unui dintre editorii noștri este absolut tragică și ilustrează pericolul imens în care se află toți angajații noștri și familiile lor în Afganistan", a comentat Peter Limbourg, directorul general al DW, într-un comunicat, potrivit agerpres care citează AFP.

„Este evident că talibanii efectuează acum operațiuni organizate pentru căutare de jurnaliști, atât la Kabul, cât și în provincii. Trebuie să acționăm urgent!”, a adăugat el.

Citește și: Adevărata față a talibanilor. Au început vânătoarea "din ușă în ușă"

Talibanii se răzbună pe oponenții lor. „Liste prioritare” cu cei pe care doresc să-i aresteze
Potrivit site-ului DW, talibanii au întreprins raiduri la domiciliile a cel puțin trei jurnaliști ai săi. Site-ul subliniază de asemenea că Nematullah Hemat, de la postul privat de televiziune Ghargasht TV, ar fi fost răpit de talibani și, făcând referire la surse guvernamentale, că directorul postului de radio Paltia Ghag a fost ucis.

După ce au preluat puterea în aproape toată țara și la Kabul la sfârșitul săptămânii trecute, talibanii au dat asigurări că vor respecta libertatea presei.

Însă ei și-au intensificat operațiunile de căutare a persoanelor care au colaborat cu forțele americane și cu NATO, afirmă un document confidențial al Națiunilor Unite, în pofida promisiunii lor de a nu se răzbuna pe oponenții lor. Raportul, elaborat de un grup de experți în evaluarea riscurilor pentru ONU și consulat de AFP, afirmă că talibanii au „liste prioritare” cu indivizi pe care doresc să-i aresteze.

„Ei vizează familiile celor care refuză să se predea, le urmăresc și le pedepsesc familiile conform (legii) Sharia", a declarat pentru AFP directorul grupului de experți, Christian Nellemann.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău