Jurnalist de la Minsk: Belorușii nu mai sunt demult proruși

  • 31 August 2020 12:30
Jurnalist de la Minsk: Belorușii nu mai sunt demult proruși

Vicepreședintele Uniunii Jurnaliștilor din Belarus, Barys Harețki, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru www.tvrmoldova.md, despre situația din Belarus după alegerile din 9 august, urmate de proteste reprimate violent de forțele de ordine.

TVR MOLDOVA: Barys, bună ziua. Care este atmosfera din orașele și satele din Belarus?

Barys Haretski: Întreaga societate din Belarus a înțeles și este sigură că Lukașenko (nr. Alexandr Lukașenko) nu a câștigat alegerile din 9 august. El, de fapt a pierdut și mulți oameni sunt revoltați de violența din partea forțelor de ordine, care a urmat după alegeri. La Minsk și în alte orașe din Belarus au loc zilnic proteste.  În unele zile sunt mai masive, în altele mai puțin. Sunt oașe în care la proteste ies mai mulți oameni decât în capitală. În linii mari, atmosfera de protest persistă.

TVR MOLDOVA: Oamenilor le mai este frică să mai iasă în stradă, sau după ce violența din partea organelor de forță a scăzut, oamenii s-au liniștit?

Barys Haretski: Situația este diferită de la caz la caz. Sunt oameni cum ar fi tinerii care nu lucrează la fabrici și uzine și nu sunt legați de locurile lor de muncă. Ei au învins frica demult.  Chiar din primele zile, când violențele au scăzut, acești oameni nu mai aveau frică. Vă dau un exemplu, începând cu ora 17-18, chiar pe sub geamurile oficiului nostru care se află la două stații de metrou de centrul orașului, grupuri mari de oameni cu drapele alb-roșu-alb se mișcă spre centru. În ceea ce ține de oamenii care lucrează la fabrici, situația este diferită. Ei sunt supuși unor presiuni mari. În primele zile, ei au ieșit la mitinguri, iar acum nu prea sunt entuziasmați să participe, deoarece sunt amenințați. Acum au loc presiuni asupra clasei muncitoare.
 
TVR MOLDOVA: Grevele mai continuă, sau oamenii au revenit deja la locurile de muncă?

Barys Haretski: În Minsk grevele s-au sfârșit. Câteva zile au continuat grevele la cea mai mare carieră din Belarus, dar și acolo s-au încheiat după presiuni din partea resurselor administrative. Este ușor să pui presiune pe oameni care depind de locul lor de muncă. Au fost publicate imagini video cu trupele speciale OMON care veneau la întreprinderi, iar oamenii erau amenințați cu demiterea. Ei pot fi înțeleși, deoarece oamenii au familii acasă, au nevoie de aceste locuri de muncă.
 
TVR MOLDOVA: Putem vorbi de scăderea entuziasmului revoluționar în Belarus după ce forțele de ordine nu mai recurg la violență?

Barys HaretskiPe parcursul acestei săptămâni, de câteva ori am ajuns la concluzia că atmosfera revoluționară s-a redus, dar acțiunile din ultimele zile m-au convins că revoluția nu s-a încheiat. 

Citiți continuarea interviului pe TVRMOLDOVA.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău