JURNAL DE EMIGRANT. MOLDOVA - O ȚARĂ ÎN CĂUTAREA FERICIRII / Eminescu, Micle și Vieru în ospeție în țara lui Shakespeare (AUDIO)

  • 30 Noiembrie 2019 17:00
0%
00:00:00
00:00:00

De Ziua Națională a Românilor, reporterul Radio România Chișinău Ina Guțu, aflată la Londra, povestește cum este văzută România și Republica Moldova prin ochii oamenilor din Marea Britanie.

Magazinul de cărți Eagle Bookshop din centrul orașului Bedford, din apropierea Londrei, lunar,  este gazda unui salon de poezie, teatru și muzică cu o tradiție de zeci de ani. Mutat recent într-un sediu nou, cu spații luminoase și rafturi frumos amenajate, magazinul Eagle Bookshop este locul  în care pasiunea pentru cărți și cea pentru poezie îi  adună pe membrii cenaclului Swan Theatre Company – localnici - învățători, muzicieni, scriitori, actori și directori de teatru, majoritatea la pensie. Printre ei, de curând și corespondentul Radio România Chișinău, Ina Guțu, care a reușit să le stârnească curiozitatea lor despre Moldova, România și cultura comună a celor două state:

Sursa foto: Pagina de Facebook Eagle Bookshop

Mă aflu în Marea Britanie de aproape un an, timp în care am reușit să cunosc puțin din bucuriile, tristețile, dar, cel mai important, cred am reușit să înțeleg puțin din provocările care se ridică în fața unui basarabean plecat de acasă, peste mări, în căutarea unui trai mai bun, și poate a unei vieți mai fericite. Pentru că arta și cultura sunt lucrurile care unesc oamenii vorbindu-le într-o limbă universală, a frumosului, așa se face că am ajuns parte dintr-o familie, o comunitate de oameni îndrăgostiți de carte și poezie, membrii unui cenaclu literar, prin intermediul căruia am reușit să le povestesc englezilor mai multe despre Veronica Micle, Mihai Eminescu, Grigore Vieru și luptele duse în stânga Prutului de regretatul poet în numele românismului.

Bill Lay este actor și director de teatru și conducătorul acestui cenaclu: ”Cred că este trist că cel mai important lucru pe care noi, în această țară, îl cunoaștem despre literatura română are legătura cu Dracula și aceste legende din Transilvania.  Ieri am degustat un vin din R. Moldova și a fost foarte bun. Personajele care m-au impresionat mult sunt Veronica Micle și Mihai Eminescu. Povestea de dragoste dintre cei doi este fascinantă, dar și ceea ce au scris. Trebuie să recunoaștem că noi, britanicii știm foarte puține lucruri despre România și Moldova și cultura lor și poate că e timpul să învățăm mai multe. De ziua Națională transmit urările mele de bine Moldovei și României. Aveți o cultură fascinantă și mi-ar plăcea să vă vizitez într-o zi”, susține Bill Lay.

Paul Barnes este învățător de limba și literatura engleză și un pasionat al operei lui Shakespeare: ”Am fost interesat să aflu mai multe despre istoria comună a Moldovei și României, despre limbă și despre politica loc. L-am descoperit pe Grigore Vieru și poezia sa cu Râul Prut mi s-a părut interesantă. Am aflat de asemenea mai multe despre călătoria profesorului Ion Mărgineanu. Noi în Marea Britanie suntem mulțumiți și mândri că nu am mai fost invadați și ocupați din 1066, când francezii au venit peste noi și au adus cu ei o mare influență asupra limbii și culturii engleze. De atunci, nu am mai fost invadați, așa încât ne-am dezvoltat în pace și democrație multe secole. Nimic nu se compară cu ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică, crede Paul Barnes.

Sursa foto: Cameron Stuart

Helen Vandevelde este scriitoare, fostă jurnalistă și comunicatoare internațională în domeniul educației: ”Îmi amintesc acum câteva săptămâni,  în cadrul uneia dintre întâlniri cu tema ”Vocile femeilor” am înscenat un mic fragment din Romeo și Julieta, interpretându-le pe Julieta și pe doica sa, îmbrăcate în costume de epocă. Mai apoi ai venit cu povestea de dragoste dintre Veronica Micle și  Mihai Eminescu. Romeo și Julieta scrisă de Shakespeare este o ficțiune, în timp ce acești doi oameni au existat cu adevărat și au trăit o soartă similară cu cea a lui Romeo și a Julietei. Cred că învățând despre istoria și tradițiile altor popoare, nu doar că învățam despre cultura acelor națiuni, ajungem să cunoaștem mai multe și despre propria noastră identitate”, susține Helen Vandevelde.

 Sursa foto: Cameron Stuart

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:5,7 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
21
Mon
18

Curs oficial BNM 08 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5304 -0.0256
USD 17.3188 0.0041
RON 4.0356 -0.0073
UAH 0.6434 0.0033
RUB 0.2408 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău