JURNAL DE EMIGRANT | Cinci întrebări în căutarea unui deznodământ legat de Rusia

  • 26 Iulie 2020 18:46
0%
00:00:00
00:00:00

Marți, 21 iulie, Parlamentul de la Londra a dat publicității mult așteptatul raport privind interferența Rusiei în procesele democratice din Marea Britanie. Potrivit documentului, Guvernul britanic și agențiile de inteligență au eșuat sau nici nu au fost interesate în a desfășura o anchetă privind implicarea Kremlinului în referndumul din 2016, privind Brexitul.

Raportul condamnă Guvernul de la Londra și agențiile de securitate în privința Rusiei”, titrează în editorialul său, The Guardian. Jurnaliștii fac referire la Marea Britanie ca la ”o destinație favorabilă pentru oligrahii ruși și banii lor care au devenit o forță a corupției în viața publică”. Mulți politicieni de la Londra au interese economice direct conectate la Rusia sau lucrează pentru mari companii rusești, se mai arată în articol.

Serviciile de inteligență vor avea puteri sporite”, este titlul articolului de pe prima pagină a ”The Times”. ”Există o mulțime de ruși cu legături directe cu Putin, foarte integrați în viața economică și socială din Marea Britanie, acceptați datorită bogăției lor”, se arată în articol.

În niciun caz Rusia nu a fraudat referendumul privind Brexitul”, titrează Daily Express, făcând referire la declarația premierului Boris Johnson. Articolul cuprinde și reacția liderului Partidului Brexit, ultranaționalistul Nigel Farage, potrivit căruia raportul vine după ”ani de minciuni și defăimări”, iar acuzațiile privind influența Rusiei nu sunt altceva decât ”o farsă”.

Acum să îmblânzim ursul rus”, scrie Daily Mail care menționeză că raportul mult așteptat arată că Marea Britanie și-a luat ochii de pe minge”, în timp ce Kremlinul a desfășurat o campanie de dezinformare și amestec politic.

JURNAL DE EMIGRANT | Cinci întrebări în căutarea unui deznodământ legat de Rusia

JURNAL DE EMIGRANT | Cinci întrebări în căutarea unui deznodământ legat de Rusia

JURNAL DE EMIGRANT | Cinci întrebări în căutarea unui deznodământ legat de Rusia

JURNAL DE EMIGRANT | Cinci întrebări în căutarea unui deznodământ legat de Rusia

JURNAL DE EMIGRANT | Cinci întrebări în căutarea unui deznodământ legat de Rusia

Publicarea raportului privind interferența Rusiei în viața politică britanică a coincis cu cea de a șasea rundă de negocieri a Acordului pentru un nou parteneriat între Marea Britanie și Uniunea Europeană, desfășurat la Londra în perioada 20-23 iulie. Pornind de la experiența Republicii Moldova, unde în spatele unor breaking news-uri (cel mai adesea și simplu de organizat fiind descinderile în cabinetele unor funcționari de stat descoperiți ”peste noapte” că ar fi corupți), în realitate având rol de a distrage atenția publică de la evenimente cu adevărat importante, precum abuzuri din partea guvernării sau diferite acte de injustiție, m-am întrebat dacă există cumva vreo legătură și între cele două evenimente: publicarea raportului asupra implicării Kremlinului și negocierile noului acord de parteneriat UE-Marea Britanie? Și dacă există o legătură, ce s-ar urmări prin suprapunerea acestor evenimente? Poate mai multă presiune în favoarea unui Brexit fără un acord între cele două părți? O Marea Britanie liberă cu toate legăturile tăiate cu Bruxelless-ul? Cine ar fi interesat de o asemenea situație?

The Guardian scrie despre ”conexiuni”, ”grupuri de interese”, ”oligarhi”, ”bani”.

Sunt atât de departe și ”mică” să înțeleg lucruri atât de complexe. Dar nu mă oprește nimeni să îmi pun întrebări ”mari”. E un exercițiu de dezvoltare a simțului critic la care m-am angajat să lucrez mai mult la această vârstă.

Îmi aduc aminte o întâmplare cu o întrebare, legată accidental de Rusia și Brexit, pe care am adresat-o într-o sală de conferințe mare cât emoțiile mele, la care nu am primit răspuns.

În martie 2019, la doar câteva săptămâni de când ajunsesem cu bagajele în Marea Britanie, am decis să particip la Târgul Internațional de Carte de la Londra, London Book Fair. Mă interesau în special câteva conferințe la care puteai să asiști gratuit în calitate de vizitator. La una din aceste conferințe: ”Contested identities: writing, writers and The Brexit Enigma” (trad. ”Identități contestate: despre scris, scriitori și enigma Brexitului”) i-am provocat, în engleză mea timidă de nou-venită în Regat, pe cei trei vorbitori printre care doi scriitori și un lector universitar în politică și relații internaționale (Caryl Phillips, James Meek și Helena Farrand Carrapico) să își expună punctul de vedere legat de posibila campanie pro-Brexit desfășurată pe rețelele sociale în Marea Britanie de către Rusia, despre care se scrisese destul de mult în presă. În introducere le-am comunicat că vin dintr-o țară în care Rusia desfășoară de decenii tot felul de campanii…

Nimeni nu a pomenit cuvâtul Rusia și nimeni nu s-a referit la întrebarea mea. Discuția a continuat simplu, exact de unde se opriseră înainte să mă ridic în picioare.

După conferință a urmat ”al doilea act de curaj”. M-am apropiat de moderatoarea Kateryn Faulkner, director de știri la The Times ca să întreb dacă pot aplica pentru un internship. Am înțeles că procesul e complex, iar aplicațiile se fac doar online.

Când am ajuns în Marea Britanie, mi-am propus să încerc să transform lucrurile pe care le trăiesc doar în lecții, inclusiv evenimentele aparent negative cu care sunt nevoită să mă confrunt uneori, ca orice om.

Ce am învățat din experiența conferinței cu întrebarea mea despre Rusia și Brexit?

Calitatea de emigrant îmi stabliește a priori o serie de limite, dar nicidecum nu mă împiedică să îmi construiesc vise mari sau să adresez întrebări incomode, chiar dacă nimeni nu îmi răspunde, deocamdată, la ele...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău