Juristul Alexandru Arseni: Avizele savanților Facultății de Drept la modificările legislative ar contribui la promovarea unor reforme reale în justiția R.Moldova (AUDIO)

  • 04 Octombrie 2021 11:37
0%
00:00:00
00:00:00

75 de ani de la înființarea Universității de Stat din Moldova și 62 de ani de la fondarea Facultății de Drept a aceleiași instituții s-au împlinit la 1 octombrie. Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate, în cadrul căreia s-a anunțat și despre crearea Asociației Absolvenților Facultății de Drept.

Această facultate, omologată la nivel internațional, trebuie să participe la avizarea modificărilor legislative propuse în Parlament, sau Curtea Constituțională - aceasta ar contribui la promovarea unei legislații cu adevărat democratice, consideră doctorul în drept, membru ai primului Parlament, coautor și semnatar al Declarației de Independență, Alexandru Arseni:

“În primul rând, noi, Asociația și Facultatea de Drept, cadrul profesoral-didactic, suntem axați pe promovarea științei, a materiei în domeniu, în profunzimea și frumusețea ei. De aceea credem că Facultatea de Drept trebuie să participe prin avize, fie la elaborarea proiectelor de legi, de modificare a sistemului judiciar, fie cum au fost o perioadă – prin avize consultative la Curtea Constituțională când se examinează o sesizare sau alta”, a menționat A. Arseni.

Doctor habilitat în Dreptul Constituțional, autor a numeroase monografii și articole, A.Arseni este îngrijorat de faptul că numeroasele recomandări oferite de savanți cu experiență, care au îmbinat teoria cu practica, nu sunt luate în seamă, fapt care duce la stagnarea reformelor într-un domeniu esențial pentru democratizarea societății:

„Deși se vorbește din 2019 că se fac reforme în sistemul judiciar, până la moment nu s-a realizat nici una. Ne-am exprimat, atât subsemnatul, cât și alți specialiști, cum ar fi spre exemplu doctorul habilitat în drept Andrei Negru, de mai multe ori opiniile în articole. Spre exemplu o reformă care se impune: Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să fie constituit din două camere – Camera Judecătorilor și Camera Procurorilor. Deși am argumentat prin articole, conferințe necesitatea acestei modificări încă în 2014, nu s-a realizat nici până azi! Făcând această modificare, ai făcut schimbare de sus până jos în Procuratură. Ai scos Procuratura de sub epoleți militari și ai transformat-o în Magistrat! Acesta e un organ civil, care este independent, nu se supune ierarhic superiorului. Dar militarii se supun, la ei e altă ordine”, a menționat juristul.

Nerealizând această reformă, este neglijat articolul 6 al Constituției, care stipulează că suveranitatea prevede separarea puterilor în stat – a celei legislative, executive și judecătorești, care sunt egale din punct de vedere juridic.

Juristul Alexandru Arsene consideră că înființarea Asociației Absolvenților Facultății de Drept va contribui la promovarea reformelor necesare democratizării societății și informării corecte, care constituie un drept garantat constituțional și o obligație a instituțiilor statului.

Fost student al Facultății de Drept al USM, Alexandru Arseni își amintește cu mult respect de dascălii, care au fost niște modele veritabile pentru studenții la drept din anii 80, iar unii dintre ei mai sunt  si azi alături de discipolii lor:

Toți profesorii care ne-au întâmpinat la 1 septembrie 1977 au fost personalități remarcabile, în toate domeniile. Cu atâta acuratețe, cu atâta suflet ne-au trezit dorința de a cunoaște acest domeniu – dl. Lavric, dl. Florea, care au trecut la cele veșnice.. Cu o limbă română vorbită la perfecție... Dar mai avem și pe cei care mi-au predat atunci și sunt și actualmente profesori – dl. Boris Negru, Nicolae Osmochescu, Dna Elena Aramă – ei continuă cu aceeași demnitate să ducă fanionul justiției, cultivând personalități, ca atunci când s-a înfăptuit un act de justiție, să fie clar că s-a făcut dreptate și nu moftul cuiva...”, a menționat Alexandru Arseni.

Mai menționăm că facultatea de Drept, înființată în 1959, este una dintre cele mai vechi facultăți a USM. Majoritatea profesorilor facultății au urmat stagii în universități din Europa de Vest și din America de Nord, iar o bună parte din ei și-au făcut studiile de masterat sau de doctorat în instituții universitare din România, Belgia, Franța, Germania. Anual, aulele Facultății de Drept găzduiesc prelegerile profesorilor cu renume european și mondial.

Mai multe detalii aflați din interviul cu juristul Alexandru Arseni, atașat materialului, realizat de Alina Rusu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău