Jurista reformistă Vjosa Osmani a fost aleasă președinte al Kosovo

  • 05 Aprilie 2021 08:00
Jurista reformistă Vjosa Osmani a fost aleasă președinte al Kosovo

Jurista Vjosa Osmani a fost aleasă duminică de către deputați președintele Kosovo, consacrând astfel instalarea la putere a unei noi generații, hotărâte să pună capăt corupției, informează AFP, potrivit Agerpres.

Vjosa Osmani, 38 de ani, cea mai populară personalitate politică din Kosovo, a obținut 71 de voturi din partea celor 82 de deputați prezenți, mai mult decât cvorumul necesar, potrivit numărătorii oficiale.

Parlamentul kosovar s-a reunit inițial sâmbătă seară pentru a se pronunța asupra candidaturii lui Vjosa Osmani, dar parlamentari ai opoziției și minorității sârbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputați din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost îndeplinit.

Vjosa Osmani este aliata noului prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti. Mișcarea de stânga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Kurti a câștigat detașat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

Recentele alegeri au confirmat prăbușirea vechii gărzi a foștilor comandanți separatiști din războiul împotriva forțelor sârbe (1998-99), care au dominat viața politică mai bine de un deceniu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău