Jurământul Jurnalistului, eveniment organizat la USM în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei

  • 04 Mai 2022 17:34
Jurământul Jurnalistului, eveniment organizat la USM în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei

Evenimentul cu genericul: „Jurământul Jurnalistului și cel al Comunicatorului” a avut loc miercuri la Universitatea de Stat din Moldova (USM), în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată la 3 mai.

La eveniment au fost prezenți rectorul USM, Igor Șarov, invitatele de onoare Oxana Iuteș și Ludmila Andronic, absolvente ale Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJȘC), cu o bogată activitate profesională, un grup de profesori universitari din Bulgaria, aflați în vizită la USM, colectivul didactic și studenții facultății.

Ceremonia a început prin onorarea Imnului de stat al Republicii Moldova, după care studenții, viitorii jurnaliști și comunicatori au depus jurământul profesional, obligându-se să respecte Codul Deontologic al Jurnalistului și normele etice, să activeze onest și dedicat.

Decana FJȘC, Victoria Bulicanu, a menționat că acesta este unul din cele mai importante, festive și solemne evenimente organizate în cadrul Facultății de Jurnalism. „Vă asumați astăzi niște principii și niște valori, importante, pe care să le aplicați în munca voastră de fiecare zi. Să nu uitați ceea ce v-ați asumat astăzi, prin depunerea jurământului”, a spus Victoria Bulicanu.

Jurnalista Oxana Iuteș le-a vorbit studenților despre oportunitățile pe care le oferă mass-media pentru tinerii jurnaliști, dar și despre dificultăți. „Să găsiți lucrurile care vi se potrivesc, să vă faceți munca onest și corect. Să respectați Codul deontologic”, a precizat Oxana Iuteș.

La rândul său, Ludmila Andronic, cu o practică îndelungată în domeniul comunicării și activitate didactică, le-a atras atenția tinerilor jurnaliști asupra importanței mesajelor pe care le vor transmite de-a lungul carierei lor. „Deveniți comunicatori, și nu propagandiști, nu permiteți ca valorile efemere să vă cumpere talentele, osteniți-vă să aduceți cunoștințe, motivare și adevăr, zdrobiți cuvintele din mrejele propagandei și dezinformării”, i-a îndemnat Ludmila Andronic. Absolventă a facultății în 1992, Ludmila Andronic a subliniat similitudinile dintre generațiile de absolvenți din anul 1992, când erau în derulare evenimentele dramatice din perioada conflictului armat de pe Nistru și din anul 2022, când războiul din Ucraina este la o scurtă depărtare de hotarele Republicii Moldova. 

Evenimentul, desfășurat tradițional de FJȘC pentru studenții de la programul Jurnalism și Științe ale Comunicații, a fost organizat după o întrerupere de doi ani, din cauza pandemiei de COVID-19. În acest an, în premieră, au depus jurământul și studenții de la programul Comunicare și Relații Publice, al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău