Junta militară din Myanmar va importa combustibil din Rusia

  • 18 August 2022 11:16
Junta militară din Myanmar va importa combustibil din Rusia

Junta militară din Myanmar plănuiește să importe benzină și păcură din Rusia pentru a ușura îngrijorările privind furnizarea de energie precum și privind prețurile ridicate la petrol, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului militar din statul asiatic care se confruntă și cu criza energetică globală, transmite Reuters.

Statul din sud-estul Asiei a menținut legături prietenoase cu Rusia, chiar dacă ambele rămân sub sancțiunile țărilor occidentale – Myanmar din cauza loviturii de stat a armatei care a răsturnat guvernul ales anul trecut iar Rusia pentru invazia din Ucraina, pe care o numește „operațiune militară specială”. Rusia caută noi clienți în regiune pentru energia pe care o produce, având în vedere că cea mai mare destinație de export, Europa, va interzice gradual petrolul rusesc spre sfârșitul anului, transmite digi24.

„Am primit permisiunea de a importa petrol din Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt Zaw Min Tun într-o conferință de presă de miercuri, adăugând că a fost preferat pentru „calitatea și costul scăzut”.

Livrările de păcură sunt programate să ajungă în septembrie, potrivit presei citate de Reuters. Zaw Min Tun a spus că șeful juntei, Min Aung Hlaing, a discutat despre petrol și gaze în timpul unei vizite în Rusia de luna trecută. Myanmar importă acum combustibil prin Singapore. Myanmar ar lua în considerare explorarea petrolieră în țară în comun cu Rusia și China, a spus reprezentantul. Armata a stabilit o Comisie de achiziție a petrolului rusesc condusă de un aliat apropiat al lui Min Aung Hlaing pentru supravegherea achizițiilor, importurilor și transporturilor de combustibil la prețuri rezonabile în baza nevoilor țării, potrivit unui comunicat publicat miercuri într-un ziar de stat.

Pe lângă tulburările politice și civile, Myanmar a fost lovit de prețuri mari la combustibil și tăieri de energie, făcând administrația militară să caute importuri de păcură care poate fi folosită în centrale electrice. Prețurile la petrol au urcat cu aproape 350% de când lovitura de stat a avut loc în februarie anul trecut, la aproape un dolar pe litru în țară. În ultima săptămână, benzinăriile s-au închis în diverse părți ale țării din cauza penuriei, potrivit presei locale. Rusia este și un furnizor important de arme pentru armata Myanmarului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău