Juncker: Discuțiile despre Brexit au fost o pierdere de timp și de energie

  • 22 Octombrie 2019 12:30
Juncker: Discuțiile despre Brexit au fost o pierdere de timp și de energie

Președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marți că discuțiile despre Brexit au fost „o pierdere de timp și de energie” și a adăugat că Acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE trebuie întâi adoptat de Parlamentul britanic și apoi de Parlamentul European.

„Adevărul este că mă deranjează că am pierdut atât de mult timp din acest mandat discutând despre Brexit, când eu eram interesat de cum ar putea Uniunea să facă lucruri mai bune pentru cetățenii săi. A fost o pierdere de timp și de energie”, a spus Juncker în plenul Parlamentului European, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

„Acum trebuie să urmărim cu atenție evenimentele de la Westminster (Parlamentul Marii Britanii, n.r.), dar nu este posibil ca acest Parlament (Parlamentul European, n.r.) să ratifice Acordul înainte ca el să fie ratificat de Westminster. Întâi la Londra, apoi la Bruxelles și Strasbourg”, a adăugat acesta.

John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a blocat, luni după-amiază, o inițiativă a Guvernului Boris Johnson de a programa un nou vot pe tema Acordului Brexit.

Premierul Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European. „Solicitarea de prelungire a procedurii Brexit tocmai a ajuns. Voi începe consultările cu liderii Uniunii Europene pentru a stabili cum să reacționăm”, a declarat Donald Tusk. Conform unor surse de la Bruxelles, Uniunea Europeană este dispusă să acorde Marii Britanii o nouă amânare a Brexit, în contextul impasului politic de la Londra.

Boris Johnson declarase la nivel public că nu va solicita amânarea Brexit, argumentând că va încerca să obțină aprobarea de către Camera Comunelor a Acordului de retragere a țării din UE și a legislației aferente, transmite digi24.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău