Jumătate dintre agenții economici din R. Moldova se confruntă cu problema obținerii autorizației în construcții

  • 03 Martie 2020 13:00
Jumătate dintre agenții economici din R. Moldova se confruntă cu problema obținerii autorizației în construcții

Jumătate dintre agenții economici din Republica Moldova se confruntă cu problema obținerii autorizației în construcții, arată datele studiului „Costul reglementării de stat a activității întreprinderilor” realizat de către Banca Mondială. Studiul mai relevă că durata vizitelor inspectorilor fiscali a crescut de trei ori, față de anul trecut. Acest lucru a coincis cu o creștere a proporției întreprinderilor ce au fost amendate, de la 31 la 50 la sută, iar una din zece întreprinderi a dat mită, mai arată datele studiului.

Condițiile de import au devenit mai dificile, susține unul din patru antreprenori, în timp ce 16 la sută consideră contrariul, potrivit studiului. Totodată, 13 la sută dintre întreprinzători au declarat că au dat mită pentru facilitarea procedurii vamale. Cât privește obținerea autorizației în construcții, 46 la sută dintre agenții economici au constatat că în acest domeniu nu s-au înregistrat îmbunătățiri vizibile, susține specialistul senior în dezvoltarea sectorului privat din cadrul Băncii Mondiale la Chișinău, Tarik Sahovic.

”Acesta este, probabil, unul dintre indicatorii care necesită atenție sporită. Acest lucru duce la întârzieri în mai multe activități și proiecte în situația în care trebuie să aștepți o perioadă mai îndelungată de timp ca să primești autorizație. Cu cât mai mult putem să digitalizăm sistemul, cu cât vom face mai transparent sistemul vom vedea și îmbunătățiri a situație”, a spus Tarik Sahovic.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a solicitat sprijinul partenerilor străini în soluționarea acestei probleme.

„Prin introducerea acestei proceduri în sistemul ghișeului unic noi prindem mai multe întrebări și calitatea în construcții, și transparența decizională. Aici noi venim cu solicitarea către partenerii de dezvoltare de a ne asista în acest lucru prin măsuri foarte concrete și măsuri pe care noi trebuie să le repetăm, măsuri care au dat rezultate foarte bune în alte domenii prin digitalizarea proceselor”, a precizat Anatol Usatîi.

Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, a invocat problema importurilor în Republica Moldova, referindu-sem în special, la evaluarea corectă a mărfurilor în vamă.

„Atâta timp cât Serviciul Vamal va fi structura ca va alimenta bugetul de stat în proporție de peste 60 la sută, nu există nici un apetit, nicio motivație pentru ca să transparentizăm, la propriu, procesul de evaluare în vamă și întotdeauna se va face referință la tot felul de prețuri, informații din WhatsApp, așa cum ne sesizează agenții economici atunci când se evaluează prețul corect pentru bunul importat”  , a spus Mariana Rufa.  

Studiul „Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător” a fost efectuat în baza unui sondaj realizat la 600 de întreprinderi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău