Jumătate din producția mondială de neon, material esențial în industria cipurilor, a fost oprită din cauza războiului din Ucraina

  • 11 Martie 2022 18:38
Jumătate din producția mondială de neon, material esențial în industria cipurilor, a fost oprită din cauza războiului din Ucraina

Cei mai mari doi furnziori de neon din Ucraina, care produc jumătate din rezerva mondială a acestui material cheie în procesul de fabricare a cipurilor, și-au oprit activitatea din cauza instensificării atacurilor Moscovei asupra țării vecine, ceea ce va agrava și mai mult criza semiconductorilor, informează Reuters.

Între 45-54% din neonul din întreaga lume care poate fi folosit la fabricarea semiconductorilor, esențiale pentru laserele folosite la producția de cipuri (circuite integrate), provine de la două companii ucrainene, Ingas și Cryoin, conform calculelor Reuters, citate de DIGI24.

Consumul global de neon pentru producția de cipuri a ajuns la aproximativ 540 de tone metrice anul trecut, estimează firma de cercetare Technet.

Ambele firme și-au întrerupt activitatea, potrivit reprezentanților companiei contactați de Reuters, în timp ce trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra orașelor din întreaga Ucraină, ucigând civili și distrugând infrastructura de bază.

Criza mondială a cipurilor - stocuri epuizate, producție scăzută, cerere în creștere

Oprirea activității ridică semne de întrebare asupra producției mondiale de cipuri, deja insuficientă după ce pandemia de coronavirus a dus la creșterea cererii de telefoane mobile, laptopuri și mașini, ceea ce a forțat unele firme să reducă producția.

„Dacă stocurile se epuizează până în aprilie și producătorii de cipuri nu au comenzi blocate în alte regiuni ale lumii, probabil că vom asista la și mai mari constrângeri pentru lanțul de aprovizionare și la incapacitatea de a fabrica produsul final pentru mulți clienți importanți”, potrivit unui analist.

Înainte de invazie, Ingas producea între 15.000 și 20.000 de metri cubi de neon pe lună pentru clienții din Taiwan, Coreea de Sud, China, Statele Unite și Germania. În jur de 75% din exporturile de neon erau destinate industriei de cipuri, potrivit directorului comercial al companiei.

Comapania are sediul la Mariupol, oraș asediat de forțele ruse. Armata Rusiei a distrus o maternitate din oraș, acțiune pe care Kievul și aliații occidentali au numit-o crimă de război. Moscova a spus că spitalul nu mai funcționa și că era ocupat de soldați ucraineni.

O companie își are sediul la Mariupol, cealaltă, la Odesa - ambele orașe sunt în vizorul trupelor ruse

Cryoin, care produce între 10.000 și 15.000 de metri cubi de neon pe lună și se află în Odesa, și-a întrerupt activitatea pe data de 24 februarie, când a început atacul Rusiei. Decizia a fost luată pentru a proteja personalul companiei, potrivit Larissei Bondarenko, unul dintre directorii firmei.

Bondarenko a mai spus că firma sa nu va mai putea onora comenzile pentru 13.000 de metri cubi de neon în martie dacă violențele nu se opresc. Compania ar putea rezista trei luni de zile cu fabrica închisă, dar, dacă echipamentul va fi afectat, compania va trebui să suporte costuri mari care vor face imposibilă repornirea operațiunilor cât mai repede.

Bondarenko nu este sigură că firma sa va mai putea accesa materii prime pentru producția de neon. Neonul ucrainean este un produs secundar al industriei oțelului din Rusia. Gazul, folosit și în operațiile cu laser la ochi, este produs și în China, dar prețurile de acolo sunt într-o continuă creștere.

Bondarenko spune că prețurile care sunt deja sub presiune în urma perioadei pandemice au crescut cu până la 500% din luna decembrie. Potrivit unui raport din presa chineză, prețul neonului în China este de patru ori mai mare acum decât era în octombrie anul trecut.

Jumătate din producția mondială de neon, material esențial pentru industria cipurilor, a fost oprită din cauza războiului din Ucraina
Neonul ucrainean este un produs secundar al industriei oțelului din Rusia. Gazul, folosit și în operațiile cu laser la ochi, este produs și în China, dar prețurile de acolo sunt într-o continuă creștere. Foto: Profimedia Images

Prețul neonului a crescut deja cu 600% după anexarea Crimeei

Prețurile neonului au crescut cu 600% în perioada premergătoare anexării Crimeei de către Rusia în 2014, potrivit Comisiei Comerțului Internațional din SUA.

Alte companii ar putea să își sporească producția de neon pentru a umple golul lăsat de firmele ucrainene, dar acest proces ar putea să dureze până la doi ani, potrivit unui director de marketing.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău