Jumătate din populația cuibăritoare de codalbi din R. Moldova a dispărut

  • 27 Iulie 2016 15:40
Jumătate din populația cuibăritoare de codalbi din R. Moldova a dispărut

Jumătate din populația cuibăritoare de codalbi din R. Moldova a dispărut în ultimii 2 ani în urma tăierilor de pădure.

Informația este oferită de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), care a documentat tăieri rase ce au dus la distrugerea a două din cele patru cuiburi de codalb, cunoscute în Republica Moldova. Codalbul este cea mai mare pasăre răpitoare de zi ce cuibărește în țară, fiind inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova din cauza numărului mic de perechi ce cuibăresc în Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al SPPN, pasărea, care ajunge la o anvergura de 2,4 m, este extrem de precaută și cuibărește doar departe de localități, pe copaci înalți și puternici care pot susține cuibul ce ajunge să cântărească până la câteva tone. Anume lipsa locurilor potrivite de cuibărire și tăierile au dus la reducerea numărului de perechi cuibăritoare de la 4 în 2013, la 3 în 2014 și acum doar la 2, în 2016.

În primăvara lui 2016, cel mai probabil în perioada de cuibărire, arborele pe care își avea cuibul unica pereche de codalbi din Rezervația științifică Pădurea Domnească a fost doborât în cadrul unor tăieri. Cuibul din Pădurea Domnească a fost monitorizat pe parcursul anilor 2012 – 2015. În anul 2012, perechea a crescut 2 pui, iar în anii ce au urmat câte un pui.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a adresat un demers Ministerului Mediului, solicitând investigarea acestui caz, identificarea și sancționarea făptașilor. Potrivit acesteia, reacția ministerului a fost să apere tăierea la ras din rezervație și să o interpreteze drept legală. De asemenea, răspunsul indică faptul că nu a fost tăiat arborele în care se afla cuibul de codalb din Rezervația științifică Pădurea Domnească. Echipa de monitorizare a SPPN a documentat tăierea arborelui în care se afla cuibul în timpul deplasării pentru inventarierea numărului de pui, pregătind inelarea unui al doilea pui de codalb pe teritoriul Republicii Moldova

Societatea atrage atenția asupra faptului că menținerea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova depinde în primul rând de acțiunile oamenilor. Ornitologii insistă că aceste tăieri și mai ales lipsa de reacție a autorităților din Republica Moldova vor duce la dispariția celei mai mari păsări răpitoare de zi din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău