Jumătate din deșeurile de plastic de unică folosință din lume sunt produse de doar 20 de companii

  • 20 Mai 2021 10:02
Jumătate din deșeurile de plastic de unică folosință din lume sunt produse de doar 20 de companii

Producția de materiale plastice de unică folosință va crește cu 30% în următorii cinci ani, alimentând contribuția sectorului la încălzirea globală și la poluarea oceanelor, atrag atenția cercetătorii care au publicat o listă a companiilor care produc și finanțează plasticul aruncat, scrie digi24.ro.

Primul "Index al producătorilor de deșeuri din plastic", publicat de Fundația filantropică Minderoo din Australia, a constatat că 20 de companii - în principal giganți energetici și chimici – sunt sursa a jumătate din deșeurile de plastic de unică folosință din lume, scrie sursa citată

Materialele plastice de unică folosință cum ar fi măștile de față, echipamentele medicale, pungile de cumpărături, căni de cafea și folie alimentară, sunt fabricate din polimeri, care utilizează combustibili fosili ca material de bază, relatează CNN.

 
În 2019, 130 de milioane de tone de materiale plastice de unică folosință au fost aruncate în întreaga lume, 35% fiind arse, 31% îngropate în depozite de deșeuri gestionate, iar 19% aruncate direct pe uscat sau în ocean, potrivit studiului.

Indicele a folosit o serie de surse pentru a urmări fluxul materialelor plastice de unică folosință de-a lungul ciclului lor de viață - de la forma polimerică la produsele finite până la deșeuri - și a estimat unde au fost produse, transformate, consumate și eliminate.

Estimările academice ale amprentei de carbon a materialelor plastice au indicat că întregul ciclu de viață al materialelor plastice de unică folosință a reprezentat aproximativ 1,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în 2019, polimerii fiind principalul contribuabil, au spus autorii raportului.

Materialele plastice de unică folosință ar putea fi responsabile pentru 5-10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2050 dacă lumea nu îndeplinește obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, au adăugat ei.

Companiile petrochimice ar trebui să se angajeze să producă materiale plastice din deșeuri de plastic reciclate, mai degrabă decât din combustibili fosili, a transmis Fundația Minderoo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău