Julian Assange poate fi extrădat în SUA unde este acuzat de spionaj - decizie a justiției din Marea Britanie

  • 10 Decembrie 2021 13:11
Julian Assange poate fi extrădat în SUA unde este acuzat de spionaj - decizie a justiției din Marea Britanie

Julian Assange poate fi extrădat în SUA, a decis vineri o curte de apel, răsturnând astfel o decizie luată de judecători la începutul acestui an, relatează The Guardian, citat de hotnews.ro.

La începutul anului, o instanță a respins extrădarea cofondatorului Wikileaks pe motive de sănătate mentală, invocând riscul ca acesta să se sinucidă în închisoare, dacă este extrădat în SUA, precizează sursa citată

Decizia de vineri reprezintă o lovitură pentru Assange care este acuzat de SUA de spionaj, deși apărătorii acestuia încă mai pot contesta hotărârea judecătorească.

În aprilie 2019, Julian Assange a fost arestat după ce a petrecut cinci ani în ambasada Ecuadorului, unde ceruse azil politic în timp ce lupta pentru a evita extrădarea în Suedia pe baza unor acuzații de agresiune sexuală, de teamă că va fi trimis în SUA pentru audieri în legătură cu activitățile WikiLeaks.

El a fost condamnat la 12 luni de închisoare și, pentru că i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune, este reținut în Belmarsh (Marea Britanie), în timp ce SUA au deschis un proces juridic de lungă durată.

Procurorii americani spuneau, în 2019, că l-au inculpat pe Julian Assange pentru conspirație cu scopul accesării unor documente guvernamentale clasificate.

Potrivit acuzațiilor, Assange a fost implicat împreună Chelsea Manning într-o conspirație de piratare informatică pentru a sparge parola departamentului de apărare.

Spargerea parolei i-a permis lui Manning să se logheze la o rețea secretă de computere a guvernului sub un alt nume și să-și acopere urmele când a divulgat o serie de documente militare și diplomatice secrete către WikiLeaks.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău